Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с ръцете ви, ако пишете на компютър всеки ден?

10 януари 2022, 16:00 часа

В ежедневието си всеки ден използваме телефона си или пък пишем на компютъра си. В работата си много от нас въвеждат данни или пък пишат обемни текстове. Ако и вие сте от тези хора, най-вероятно поне  веднъж сте изпитвали болки в ръцете от продължително писане. Ръцете ни страдат особено много, ако това писане е интензивно и през целия работен ден.

Цялостното положение на ръцете по време на писане, стискането на пръстите или стягането на китките, позицията на врата и ключицата, могат сериозно да наранят пръстите, ръцете и пръстите по цялата им дължина. Болката може да се сравни със счупване.

Според healthdigest.com човек пише между 37 и 44 думи в минута. За един работен ден от 8 часа трябва да напишете около 20 хиляди думи. Това наистина е огромен труд за вашите ръце, нервните окончания в тях и малките костици и сухожилия, които ги свързват.

Проучването не е отразило времето за почивки. Дори да правите пауза, това безспорно си остава един сериозен труд и усилие, което полагате всеки ден. Самото изследване е направено от Алън Хедж, директор на лабораторията за човешки фактори и ергономия в Университета Корнел, цитирано от healthdigest.com. Според него около 80% от хората, които работят на компютър и пишат, в края на работния ден изпитват дискомфорт и болка в ставите.

Натискът по време на писане е малък и не би трябвало да предизвика болка. Всъщност, напрежението идва от мускулите и позицията на ръцете по време на работния ден. Заради продължителното стягане се получава компресия на ставите и мускулите, сухожилията и всички нервни връзки на ръцете.

Ако не вземете мерки и не лекувате болките в ръцете, то те могат да доведат до възпаление на карпалния тунел. При него най-често болката се проявява в китките, показалеца, безименния пръст и понякога в други части на ръцете, в зависимост от стила ви на писане. В някои случаи може дори да настъпи изтръпване на пръстите и дори да не можете да държите в ръцете си предмет.

При особено тежки случаи се налага операция, тъй като мускулите на ръцете не могат да изпълняват функцията си. Самата болка също се разпространява по ръката и предизвиква невъзможност да вършите ежедневни дейности.

За да намалите риска от възпаление на ръце те си, можете да промените позата на писане. Постарайте се главата и гръбнака да са изправени по време на писане. Ръцете и лактите е добре да са опрени на равна повърхност, за да няма изпускане. Не поставяйте китките си върху груби ъгли. Правете по-чести, но кратки почивки, в които да изпълните няколко упражнения за китки.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес