Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се яде на Цветница - спазвайте традицията

08 април 2023, 09:33 часа

Цветница или Вход Господен в Йерусалим се празнува в шестата седмица на Великия пост, в навечерието на Страстната седмица и седмица преди Великден.

Това е един от дванадесетте празника, тоест един от 12-те празници, свързани със земния живот на Исус Христос и Пресвета Богородица. Цветница е денят, в който Исус язди младо магаре в Йерусалим, за да празнува Великден там.

Цветница 2023: История и традиции на празника

Предишният ден Спасителят по чудодеен начин възкресява Лазар и целият град възторжено поздравява Христос, хвърляйки палмови клонки под краката му.

Хората вярвали, че Исус е Месията, който ще им даде свобода, защото евреите в онези дни са били под властта на римляните.

Кога се благославят върбите на Цветница?

Върбовите клонки могат да бъдат осветени във всяка църква в навечерието на празника, на Лазарова събота, 8 април. На този ден духовниците се обличат в зелени одежди – цвета на животворящия и вечния живот, в храмовете се извършва всенощно бдение.

Какво никога не се прави на Цветница?

Ако няма възможност да бъдете в храма, върбата се поръсва със светена вода у дома и се чете молитва за „освещаване на всяко нещо“ - това е в повечето молитвени книги. Мнозина освещават клонки на службата на Цветница. В същото време в храмовете на божествената литургия четат откъс от Евангелието, който разказва за влизането на Христос в Йерусалим.

Осветената върба украсява къщата. Обикновено се поставя до иконите, където може да остане една година, а понякога и повече. Духовенството напомня, че върбовите клонки не са основното в този празник, много по-важен е духовният компонент.

Какво се яде на Цветница - спазвайте традицията

На Цветница, тези, които спазват Великия пост, трябва да се насладят на храната: можете да ядете риба и рибни ястия. След Цветница започва най-строгата седмица от Великия пост - Страстната седмица. Завършва с големия християнски празник - Великден или Светла неделя.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес