Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво отблъсква мухите – ето няколко хитри начина за справяне с тях

11 август 2023, 07:45 часа

Сезонът на загорялата кожа, отпуските, пълните с приключения пътешествия или дългоочакваната ваканция с приятелите, огнените залези, вечерите, споделени с пенливите морски вълни, приятната книга или компанията, има и своя недостатък – нашествието на насекомите, които са в състояние да вгорчат всяка вечер на открито.

Някои от тях са само досадни, докато други като пчелите и осите могат да причинят алергична реакция, която в редки случаи може да бъде животозастрашаваща. Комарите и мухите пък са преносители на заболявания, което прави намирането на методи за ефективна борба с тях и предпазване от набезите им от ключово значение за спокойно и приятно лято. Какво отблъсква мухите – тези първенци по досаждане сред насекомите и защо гадинките са не само неприятни, но и опасни?

Рискове и болести, свързани с мухите – за  какво да внимавате

Още: 6 лесни и естествени средства за борба с мухите и комарите

Известно е, че мухите кацат по най-мръсните места и по… екскременти от хора и животни. Така те реално пренасят чрез тялото си и чрез стомашно-чревния си тракт болестотворни бактерии и мръсотия, когато кацнат на храната или върху вас. Това прави мухите не само досадни, но и опасни за здравето ви и поражда въпроса какво отблъсква мухите ефективно и как да се справите с тях особено ако дома ви привлича по някаква причина неприятните насекоми като магнит. Проблемът може да възникне не само в жилището, но и на вилата, двора или в градината. Ситуацията се усложнява, ако имате животни – селскостопански или домашни, дворни или в апартамента, тъй като наличието им прави вашето местенце по-апетитно за мухите и ги привлича. Поддържането на чистота в дома и двора, както и прибирането на храната в затворени шкафове и в хладилника, може да намали привлекателността на дома ви за мухите, но няма да помогне да се справите с тях изцяло, а те са преносители на неприятни и опасни заболявания не само за хората, но и за животните като:

  • зоонозни – заболявания, които засягат и животните, и хората и могат сериозно да застрашат човешкото здраве,
  • микроорганизми, причинители на различни заболявания, които микроорганизми са над 350 вида, що се отнася за пренасяните от домашната муха и които са по-опасни от считаното до момента според новите проучвания, проведени от редица научни заведения, сред които и Пенсилванския университет,
  • опаразитяване – мухите причиняват едно от опасните заболявания при домашните любимци – кучетата – дирофилариоза, както и опасни болести по стопанските животни,
  • кожни заболявания и усложнени на съществуващи рани особено при животните,
  • носители са на бактерията Helicobacter pylori, която причинява язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и дори рак на стомаха според National Geographic.

Ако не съумеете да се справите с мухите, те могат да доведат до сериозни загуби, ако отглеждате животни – домашни или селскостопански – с цел осигуряване на прехрана на домакинството.  Това прави въпроса какво отблъсква мухите още по-важен.

Какво отблъсква мухите – как да се справим с тях?

Още: Забравете за досадните мухи като поставите ТЕЗИ растения

Освен фирмите, които извършват професионално тази дейност, освен различните спрейове, с които може да обработвате дома и градината си, има и други начини да решите ефективно проблема, както и средства, които отблъскват мухите, част от които са изключително приятни за прилагане или поне безопасни, безплатни и безвредни.

1. Етерични масла

Обичате ли аромата на карамфил, мента или лавандула? Изключително приятно е домът ви да ухае така. И докато вие се отпускате или опиянявате от аромата, мухите не го понасят и бягат там, където мирише на тези етерични масла. Сложете ги в лампата за ароматерапия и се насладете на двоен резултат – удоволствие за вас и отблъскване на досадните мухи.

2. Оцет

Той едва ли ви е толкова приятен, колкото ментата, но не можем да го наречем противен, какъвто най-често е ароматът на препаратите за борба с мухите. Не се тревожете, не се налага да наливате мебелите с оцет. Просто сипете в буркан, затворете, направете дупки в капачката и се насладете как мухите попадат в този капан, от който няма излизане.

3. Спирт

Спиртът също е сред миризмите, които отблъскват с лекота мухите. Може да използвате спиртно питие, което предпочитате, за да напръскате с пулверизатор дома си. Само внимавайте, ако ще шофирате – вие също ще ухаете на алкохол, дори да не сте пили.

4. Растения

Знаете ли, че има цветя, които ядат мухи? Не се шегуваме. Мухловката на венера е подобен хищник. Дали ще успеете да я отглеждате, преценете сами, но тя е идеалното решение за гадинките, които вие не успявате да уловите.

Необходимо е и да внимавате как и къде държите храната, да изхвърляте боклука своевременно, кошовете да са с капак, а ако имате тоалетни за домашните любимци в двора, да ги почиствате поне 2-3 пъти на ден. Необходими са ви и комарници за врати и прозорци, когато говорим за закрити пространства, както и капани и ленти за мухи, ако говорим за двор и тераса. Само с комбинирани методи и усилия ще се справите с тези досадни и опасни гадинки.

Още: Народни поличби за мухите в къщата

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес