Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ни кара да преяждаме

15 септември 2015, 10:22 часа

Преяждането може да се дължи на това, че големите чинии, чаши и друга посуда ни карат да смятаме предлаганите порции храна и напитки за прекалено малки.

Отказът от такава посуда може да намали с една трета броя на калориите, се казва в статия, публикувана в сп. Cochrane Database of Systematic Reviews.

"Отсъствието на самоконтрол обикновено се смята за главна причина за преяждането. Всъщност ситуацията е доста по-сложна. Нашето откритие подчертава ролята, която играе околната среда във формирането на нашата диета. Намаляването на размера на порциите на храната, тяхната привлекателност и достъпност по-скоро се явяват резултатен начин за намаляване на риска от преяждане", казва Гарет Холандс (Gareth Hollands) от Кеймбриджкия университет (Великобритания).

Холандс и колегите му изяснили, че простата смяна на приборите може да понижи броя на калориите в средната порция на американеца с 29% и с 16% - за британците. Учените изследвали резултатите на повече от 60 диетични изследвания, в които участвали над 6700 доброволци.

Като сравнили резултатите и изходните данни, учените открили, че тенденцията към преяждане почти винаги зависела не от самоконтрола или други лични фактори, а от размера на посудата, в която се поднасяли храната или напитките.

Откриването на тази необичайна черта от човешката психика позволява да се борим с епидемията от затлъстяване по нетрадиционни начини. Например може да се ограничи размерът на порцията с висококалорична храна, като се поставят предели на размерите на приборите и посудата в столовите, да се сортират полуфабрикатите в магазина по такъв начин, че най-големите кутии и порции да се намират на най-горните рафтове или в други труднодостъпни места, съветват авторите на статията.

Друга ефективна мярка би станало субсидирането на производството на хранителни стоки в малки опаковки, което би ги направило по-привлекателни за потребителите. Подобни мерки според учените изискват тясно взаимодействие между регулаторните органи, изпълнителната власт, производителите и потребителите.

"Днес ни е много по-лесно и по-често изгодно от финансова гледна точка да преяждаме и да препиваме. Събраните от нас данни показват, че трябва да предприемем мерки по намаляване на привлекателността на такова меню и се надяваме, че резултатите от нашето изследване ще дадат нов тласък към подобни обсъждания в обществения сектор и сред предприемачите", заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес