Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво казват чертите на лицето за нас

30 май 2022, 14:15 часа

Нюкасъл, Австралия. „Четецът на хората“ Алън Стивънс разработва система, която ще съпостави кариерните пътеки с колекция от личностни черти, които според него могат да бъдат определени от лицевите измерения на търсещите работа. Обучаващият се психолог се консултира с училища, служители и корпорации относно езика на тялото, израженията на лицето, чертите на лицето и невролингвистичното програмиране.

Методите на Стивънс не се приемат от по-широката научна общност – на неговия вид наука се гледа като псевдонаука и се включва в противоречивото ръководство за запознанства на Нийл Щраус „Играта“ – но той преговаря с университета в Нюкасъл за започване на официално изследване по темата .

„Има силна статистическа основа, но всички учени искат да видят допълнителни доказателства“, каза той. „Преследвам университетите от известно време. Бих искал това да се превърне в курс.” Техниките за четене на хора на Стивънс се основават на по-ранни изследвания на израженията на лицето от Пол Екман, черти на лицето на Робърт Уайтсайд и Едуард Винсент Джоунс и езика на тялото от Дейвид Мацумото. Той казва, че чертите на лицето са в състояние да разкрият черти на личността, защото отразяват както рождените аспекти на хората по природа, така и онези аспекти, които развиват постепенно.

„Ако погледнете даден човек, веднага може да разберете много за него по мускулите му“, казва той. "Същото е и на лицето - там има 43 мускула и тези, които използвате с течение на времето, ще се развият."

1. Увереност: Показва се чрез съотношението на ширината на лицето към дължината на лицето.

Хората, лицата на които са по-малко от 60% широки, колкото са дълги, са предпазливи по природа, докато тези, на които лицата са поне 70% широки, колкото са дълги, са естествено уверени.

2. Приятелство: Показва се от разстоянието между горната част на окото до веждата, сравнено с височината на окото. Хората с по-високи вежди са склонни да развият по-силни мускули, за да се справят с изненаданите изражения на лицето. Това са хора, склонни да предпочитат повече лично пространство.

3. Толерантност:  Показва се от хоризонталното разстояние между очите.

Хората с по-широко поставени очи имат склонността да бъдат по-толерантни към грешки.

4. Щедрост : Показва се от формата и от размера на устните.

Хората с по-пълни горни устни обикновено са по-щедри с речта си, докато хората с по-тънки устни са по-сдържани.

5. Поглед върху света: Показва се от размера на гънката на клепача на човек.

Хората с по-дебели гънки имат склонност да са по-аналитични, докато онези с тънки или без гънки са склонни да бъдат по-решителни и устремени към действие.

6. Магнетизъм: Показва се от дълбочината на цвета на очите.

Хората с по-дълбоки очи почти винаги са по-харизматични.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес