Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да сготвим: Всичко, което трябва да знаете за ВАРИВАТА

20 февруари 2023, 14:44 часа

Колко пъти родителите ви са ви казвали "яжте сготвено", когато сте растяли? Това готвено включва най-вече боб, грах, зелен фасул... с една дума, бобови растения. Много от нас консумират боб само под формата на супа. Същото се отнася и за зеления фасул и граха. Има определени храни, които консумираме по определен начин, който рядко променяме. Когато става въпрос за бобовите растения, определено трябва да променим начина, по който ги приготвяме, но също така и да разберем каква е хранителната им стойност и защо е важно да ги консумираме. Разберете всичко, което не знаехте за бобовите растения, по-долу!

Каква е разликата между бобовите растения и боба?

Бобовите растения са голямо семейство растения, които имат шушулки, поради което се наричат така. Към тази група растения спадат още фъстъците, пресният боб, пресният грах и соята. Бобовите растения имат ядливи плодове, т.е. семена, поради което вероятно сте се объркали, когато сте видели, че фъстъците са бобови растения. Но да, само плодовете на фъстъците могат да се консумират преди каквато и да е обработка.

Как се готви боб за 30 минути? Няма да повярвате, че е възможно

Как се приготвя сушен боб?

Да, бобовите растения могат да се сушат и след това да се консумират. Има няколко предимства на готвенето на сухи бобови растения, по-специално на боб. Можете да подправяте сухия боб, както ви харесва, и да го готвите, докато придобие желаната от вас текстура. Няма определен начин за приготвяне на сух боб, но има няколко съвета, които можем да ви дадем:

Преди да започнете да готвите сушен боб, измийте го добре. След това накиснете боба във вода, като най-добре е да го оставите във водата за няколко часа, за да стане по-мек. Изплакнете боба, след това изсипете друга вода и добавете зеленчуци като чесън и лук, моркови и целина, а след това подправете по желание, като добавите сол, черен пипер, дафинов лист. Добавете малко олио, за предпочитане зехтин

Някои хора обичат да добавят сушено месо, но можете да добавите и сушен пипер, който ще придаде специален вкус на ястието. Сложете всичко да се вари, докато водата започне да кипи, след това оставете да ври 10 минути, след което ще намалите котлона и ще оставите да се вари, докато бобът омекне.

Колко време се вари боб - ето тайната на нашите баби при приготвянето му

Защо накисваме боба във вода преди готвене?

Ако оставите боба да се накисне във вода, това ще помогне на кожата да се сготви по-лесно, т.е. вътрешността ще се разпадне. Като накисваме боба във вода преди готвене, знаем, че накрая свареният боб ще бъде мек и идеално сготвен отвътре. Ако сте забравили да сложите боба във вода преди готвене, най-добре е да го оставите за известно време във вряща вода - ще отнеме много по-малко време да се отпусне. Какъвто и вариант да изберете и каквато и шушулка да изберете - не подминавайте процеса на накисване.

Кога да посоляваме?

Съществува напълно погрешно схващане, че осоляването на боба ще забави приготвянето му. Но това, разбира се, не е вярно. Ако накиснете боба за една нощ или го оставите за няколко часа, добавете сол във водата, в която ще стои, така той ще абсорбира необходимата му сол и ще бъде още по-вкусен. След като сте накиснали боба, излейте водата, в която е бил, след това налейте друга вода и отново посолете боба преди готвене.

Какво представляват всички бобови растения?

Бобовите растения включват и нахут, който е един от най-често използваните бобови растения, особено във веганската диета. Приготвяме нахута по различни начини, като понякога той остава сварен - а понякога след варенето го подправяме и го печем, за да стане по-хрупкав.

Съществуват няколко вида боб, като хората обикновено се сещат за белия или шарения боб, който приготвяме в домовете си, както и за черния боб, който се използва най-вече за приготвяне на мексиканска храна. Разликата между тези видове боб е много малка, като в повечето случаи разликата се свежда до текстурата, цвета и вкуса.

Лещата е чест заместител на боба и се приготвя по същия начин. Съществуват няколко вида суха леща, която също накисваме във вода преди готвене. Често приготвяме кафява или червена леща, като от хранителна гледна точка няма разлика.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес