Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим с голямата реколта от ябълки?

13 август 2024, 18:33 часа

Летните овощни градини ни радват с богата реколта от ябълки, но справянето с такова изобилие наведнъж не винаги е възможно и дори нежелателно за здравето. Нека разгледаме няколко начина за обработка на ябълки и да се насладим на вкуса им през дългите зимни вечери.

Сушене на ябълки

Ако искате да избегнете сложни препарати, сушете ябълките. Този прост метод ви позволява да запазите плодове от всякакъв сорт и качество. Можете да изсушите ябълките на чист въздух, в специални сушилни или във фурната.

Ябълково пюре

За семейства с малки деца приготвянето на ябълково пюре е идеален вариант. Може да се използва и в различни готварски рецепти. За да направите това, обелете и изчистете сърцевината на 2 килограма ябълки, добавете 150-200 грама захар и долейте вода, така че плодовете да са леко покрити. Оставете да заври и гответе 5-8 минути. След това оставете водата да се отцеди и превърнете пулпата в хомогенна маса с помощта на блендер. Варете пюрето още 5 минути, като доливате ябълков бульон, за да регулирате гъстотата. Разпределете готовия продукт в стерилизирани буркани и оставете да изстине. От два килограма ябълки ще се получат около три 0,5-литрови буркана пюре.

Полейте ябълките с това през май и реколтата няма да има прибиране

Сладко, мармалад и конфитюр

Любителите на сладкото ще оценят сладко, мармалад или конфитюр, които могат да се намажат върху хляб. Процесът на приготвяне включва белене, отстраняване на сърцевината, печене на филийките, нарязване и варене със захар. За конфитюра плодовете не се нарязват толкова ситно, колкото за конфитюра, а за консервите изобщо не се нарязват.

Мармалад

За да направите мармалад от ябълки, използвайте същия принцип като за сладко, като добавите сгъстители като агар-агар или гума.

Печете

Сладък и ароматен блат може да се приготви от смляна ябълкова маса с добавяне на захар и яйчен белтък. Печете го върху тава на ниска температура, като същевременно го изсушавате.

Сложете това във водата за поливане на ябълката и реколтата няма да има прибиране

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е богат източник на калций, натрий, калий, желязо, бор и магнезий. Особено популярен е сред хората, които следят диетата си. За приготвянето му ще ви трябват 0,8 килограма ябълки, литър вода, 100 грама захар или мед и 10 грама пресована мая.

Ябълките се настъргват на едро ренде, добавят се вода, захар, мая и се оставят за 10 дни в отворен буркан при температура +20...+30 градуса, като периодично се разбъркват с дървена лъжица. След това прецедете, добавете мед или захар в размер на 50 грама на литър от получения сок и оставете до края на ферментацията за 40-60 дни на топло място под марля. Прецедете оцета и го съхранявайте в хладилника.

Алтернативни начини за използване на ябълки

Ако горните методи на обработка не ви харесват, помислете за други възможности за използване на ябълките. Разменете ги със съседите си в провинцията за тяхната реколта или ги продайте на тези, които нямат собствена градина. Може да се дарява за благотворителност. Собствениците на собствени ферми могат да използват ябълки като фуражна добавка за пилета, прасета или други животни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес