Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако устните ви са сухи: 5 полезни съвета

13 август 2024, 08:25 часа

Няколко прости трика за красота ще ви помогнат да сведете до минимум риска от напукване и лющене на устните ви. Ние ви казваме какво можете да правите и какво не можете да правите и избираме най-добрите средства за премахване на последствията и предотвратяване на тези проблеми. 

1. Пийте (и яжте) правилно

Най-безполезното правило на пръв поглед е основа за последващи действия. Вижте сами: всички знаем, че питейната вода има много ползи. Учените могат да спорят колкото си искат за количеството на наистина необходимите два-три литра вода на ден, но ние не се съмняваме, че една животоспасяваща глътка вода може моментално да подобри общото благосъстояние. Относно храната: тук не морализираме, веднъж се живее, но ако устните ви вече са напукани, въздържайте се от пикантни крилца на скара и ароматен грейпфрут, докато ситуацията се нормализира ─ устните ви нямат нужда от допълнителен дразнител.

Как да се сдобиете с красиви устни без инжекции или пластични операции?

2. Не облизвайте устните си (никога)

Дори това да е последният шанс за бавна вечер в приятна компания, по-добре е да не го правите. Слюнката съдържа ензима амилаза, който още в устата започва първия етап от дългосрочния процес на смилане на храната. Ензим, който безпроблемно се справя с нишестето в устната кухина и го разгражда на съставните му части, няма да се церемони и с нежната кожа на устните.

Друго табу е хапането. Когато устните се белят, има неустоимо желание бавно и внимателно да се отстрани парче десквамиран епител. Никога и при никакви обстоятелства не правете това. Първо, регенерацията в областта на устните е изключително бавна и болезнена, и второ, може да се получи инфекция.

3. Защитете ги

Когато седите на плажа, усърдно покривате тялото си със слънцезащитен лосион, а през зимата, преди да излезете навън, проверявате дали имате топли ръкавици в джоба си. Устните заслужават не по-малко внимание: препоръчва се да нанасяте балсам със SPF през цялата година, а в дните на особено силни студове скрийте половината си лице в пухкав шал. 

Формата на устните разкрива характера

4. Намерете идеалния балсам

Признак, че е правилно е наличието на вазелин, диметикон, масло от шеа или хиалуронова киселина в състава. Всички те са способни героично да задържат влагата и да закърпват микроскопични щети. Смята се, че текстурата на балсама трябва да е вискозна и пластична, но не восъчна. И ако пилингът стане хроничен, опитайте „сериозни“ балсами с керамиди - тези вещества възстановяват кожната бариера на клетъчно ниво. Ако страдате от екзема, тогава балсамът не трябва да съдържа ланолин (влошава хода на заболяването). Обърнете внимание на „вкуса и аромата“ (особено на мента или канела), често те (макар и не винаги) се оказват спирачка в процеса на „лечение“ на сухата кожа на устните. 

5. Използвайте го от сутрин до вечер

През нощта, непосредствено след измиване и грижа за устната кухина (компонентите на препарати за премахване на грим, паста за зъби, домашно приготвени избелващи средства за зъби и вода за уста могат да влошат сухотата на устните), преди червило или гланц и след всеки изпратен имейл ─ общо трябва да попаднете балсам върху очите (и устните) 6-8 пъти на ден. За да направите това, трябва да имате балсам на дъното на всяка дамска чанта, на бюрото и в колата си.



източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/chto-delat-esli-sohnut-gubyi/

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес