Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са разликите между добрия и лошия холестерол?

22 декември 2023, 14:22 часа

Холестеролът е важен компонент на клетъчните мембрани и изпълнява различни физиологични функции в организма. Въпреки това не всеки холестерол е създаден еднакъв и разбирането на разликите между добрия и лошия холестерол е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве.

Добър холестерол (HDL - липопротеин с висока плътност)

Холестеролът с висока плътност (HDL) често се нарича "добър холестерол" поради благоприятното му въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. HDL частиците са отговорни за транспортирането на холестерола от тъканите и артериите обратно към черния дроб за екскреция, като предотвратяват натрупването на плаки в артериите. Този процес, известен като обратен транспорт на холестерола, играе ключова роля за намаляване на риска от атеросклероза и сърдечни заболявания.

Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му

Наличието на по-високи нива на HDL холестерол обикновено се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови инциденти. Редовните физически упражнения, здравословната диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, и избягването на тютюнопушенето могат да допринесат за повишаване на нивата на HDL. По този начин поддържането на високи нива на HDL холестерола се счита за положителен аспект на липидните профили.

Лош холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност)

Холестеролът с ниска плътност (LDL) често се нарича "лош холестерол", тъй като повишените му нива могат да доведат до натрупване на холестерол в артериите и до образуване на плаки. Това натрупване на плака може да стесни и втвърди артериите, увеличавайки риска от атеросклероза, инфаркти и инсулти.

LDL холестеролът може да бъде допълнително класифициран на два вида: малки, плътни LDL частици и големи, плаващи LDL частици. Малките, плътни LDL частици се смятат за по-вредни, тъй като могат да проникнат по-лесно през артериалната стена и са по-податливи на окисление - процес, който допринася за възпалението и атеросклерозата.

Ако имате висок холестерол, направете тези неща

Изборът на хранителен режим, като например консумацията на наситени и трансмазнини, може да повиши нивата на LDL холестерола. При лица с диета с високо съдържание на преработени храни, червено месо и пържени продукти може да се наблюдава повишаване на LDL холестерола, като по този начин се повишава рискът от сърдечносъдови заболявания.

Балансът е от ключово значение

Поддържането на баланс между HDL и LDL холестерола е от решаващо значение за цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Съотношението на HDL към общия холестерол често се използва като показател за риска от сърдечни заболявания, като по-високото съотношение се свързва с по-нисък риск.

Медицинските специалисти често се фокусират върху понижаването на нивата на LDL холестерола чрез промяна на начина на живот и лекарства, когато е необходимо, като същевременно насърчават повишаването на HDL холестерола чрез здравословен начин на живот.

Разбирането на разликите между добрия и лошия холестерол е от съществено значение за управлението на сърдечносъдовото здраве. Постигането на баланс чрез възприемане на здравословен за сърцето начин на живот, включващ редовни физически упражнения и пълноценна диета, може да допринесе за благоприятни нива на холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания и свързаните с тях усложнения. Редовното проследяване на нивата на холестерола и консултациите със здравни специалисти могат да дадат допълнителни насоки за персонализирани стратегии за поддържане на оптимално сърдечносъдово здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес