Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са причините да сънуваме кошмари

14 юли 2024, 16:01 часа

Кошмарите - мъчителни сънища, които могат да предизвикат значителен страх, тревога или дискомфорт - от векове вълнуват както изследователите, така и неспециалистите. Причините за тях са многостранни и включват сложно взаимодействие на психологически, физиологични и външни фактори.

Психологически фактори

Психологическият стрес и тревожността са важни фактори, които допринасят за появата на кошмари. Ежедневните стресови фактори, травматичните преживявания и значителните промени в живота могат да проникнат в подсъзнанието и да се проявят като тревожни сънища. Лицата с тревожни разстройства или посттравматично стресово разстройство (ПТСР) са особено склонни към кошмари. При хората с ПТСР кошмарите често съдържат елементи, свързани с травматичното събитие, и се повтарят с тревожна редовност.

Някои от най-честите кошмари и какво означават те

Психичните разстройства, като депресия и биполярно разстройство, също увеличават вероятността от кошмари. Депресията може да доведе до чувство на безнадеждност и повсеместна тъга, които могат да проникнат в сънищата. По подобен начин по време на маниакални или депресивни епизоди лицата с биполярно разстройство могат да сънуват ярки и смущаващи сънища.

Физиологични фактори

Физиологичните аспекти, включително нарушенията на съня и лекарствата, играят важна роля за появата на кошмари. Сънната апнея, характеризираща се с прекъсване на дишането по време на сън, може да доведе до чести събуждания и фрагментиран сън, което от своя страна може да предизвика кошмари. По подобен начин синдромът на неспокойните крака, при който хората изпитват неприятни усещания в краката си, може да наруши съня и да допринесе за появата на кошмари.

Известно е, че някои лекарства, особено тези, които влияят на невротрансмитерите в мозъка, предизвикват кошмари. Антидепресантите, бета-блокерите и лекарствата за болестта на Паркинсон са замесени в увеличаването на честотата на кошмарите. Освен това отказът от вещества като алкохол или бензодиазепини, които потискат централната нервна система, може да доведе до ярки и често мъчителни сънища, тъй като мозъкът се приспособява към нормалните нива на активност.

Ето какво да правите, ако имате повтарящи се кошмари

Външни фактори

Външните фактори, включително диетата и средата за сън, също оказват влияние върху вероятността от поява на кошмари. Консумирането на тежки или пикантни ястия близо до времето за лягане може да наруши съня и да доведе до кошмари. Храните, които предизвикват лошо храносмилане или киселинен рефлукс, могат да направят съня по-неспокоен и да осигурят благоприятна почва за появата на кошмари.

Средата за сън също играе решаваща роля. Неудобният матрак, прекомерният шум или екстремните температури могат да нарушат непрекъснатостта на съня и да увеличат вероятността от кошмари. Освен това гледането на плашещо или интензивно медийно съдържание преди лягане може да подготви мозъка за тревожни сънища. Умът често обработва скорошни дейности и емоции по време на сън, което увеличава вероятността тревожното съдържание да се появи в сънищата.

Невробиологични фактори

И накрая, невробиологичните фактори, включително мозъчната химия и генетичните предразположения, са от съществено значение за разбирането на кошмарите. Дисбалансът на невротрансмитери като серотонин и допамин може да повлияе на качеството на съня и съдържанието на сънищата. Изследванията показват, че лица с фамилна анамнеза за нарушения на съня или кошмари може да са по-податливи на преживяването им.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес