Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви правила се спазват при сушене на манатарки

17 юни 2024, 15:30 часа

Манатарките са не само вкусни и ароматни, но също така предлагат множество ползи за здравето. Ако сте се натъкнали на изобилие от тези горски съкровища и искате да ги запазите за по-дълго време, сушенето е отличен начин да съхраните техните полезни качества и неповторим аромат. В тази статия ще ви разкажем как да изсушите манатарките в домашни условия, следвайки няколко прости, но ефективни правила.

Подготовка на манатарките за сушене

Преди да започнете процеса на сушене, манатарките трябва да бъдат старателно почистени. Отстранете всички замърсявания като пясък, листа и борови иглички. Важно е да запомните, че не трябва да миете гъбите с вода. Водата ще удължи значително времето за изсъхване и може да доведе до загниване на някои от гъбите по време на сушенето.

Как да събираме и къде да търсим манатарки: съвети от лесовъд

Методи за сушене на манатарки

1. Сушене на манатарки на конец

Един от най-лесните и традиционни начини за сушене на манатарки е да ги нанижете на конец. Този метод е изключително удобен, защото няма нужда да обръщате или пипате гъбите по време на сушенето. Просто нанижете манатарките на конец и ги оставете на чисто и проветриво място, докато напълно изсъхнат.

2. Сушене на манатарки във фурната

Ако предпочитате да използвате фурната, е важно да следвате няколко стъпки, за да получите оптимални резултати:

  • Подредете гъбите в тава, застлана с хартия за печене.
  • Започнете сушенето при температура от 50 °C, докато манатарките започнат да се огъват лесно.
  • След това увеличете температурата на 70 °C.
  • Накрая, намалете температурата обратно на 50 °C, докато гъбите станат напълно сухи.

манатарки

3. Сушене на манатарки в електрическа сушилня

Електрическата сушилня е модерен и ефективен метод за сушене на манатарки. Преди да ги наредите в сушилнята, следвайте тези стъпки:

  • Почистете гъбите.
  • Отделете пънчето от шапката.
  • Нарежете манатарките на филийки.
  • Подредете филийките върху скарите на сушилнята.

Предимства на сушените манатарки

Сушените манатарки не само запазват своите полезни качества, но и техният аромат и вкус се подобряват с времето. Хранителните вещества остават непокътнати, което ги прави отличен избор за кулинарни творения през цялата година. Сушените гъби могат да се съхраняват в продължение на няколко години без да губят своите ценни качества.

Сортове гъби - колко време се варят, за да бъдат меки и вкусни?

Сушенето на манатарки е чудесен начин да запазите богатия им вкус и хранителна стойност за дълго време. Следвайки гореописаните методи и съвети, можете да се насладите на тези горски деликатеси дори извън техния сезон. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес