Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква продължителност има дълбокият сън

05 април 2024, 13:20 часа

Добрият нощен сън е ключът към ефективното функциониране на нашия метаболизъм и когнитивните функции. Този процес обаче е далеч по-сложен от просто почивка на дивана или в спалнята. Сънят е сложен цикличен процес, съставен от различни етапи, като един от най-важните е дълбокият сън. Но колко часа се считат за дълбок сън? В тази статия ще разгледаме продължителността и значението на дълбокия сън, както и някои съвети за подобряване на качеството му.

Учени: Това е идеалната продължителност на съня, която удължава живота

Етапи на съня и техните особености

Човешкият сън е разделен на четири фази, които се повтарят през нощта и са от съществено значение за общото ни физическо и психическо благополучие. Фазите на съня обхващат както NREM (фазата на бавно движение на очите), така и REM (фазата на бързо движение на очите). Дълбокият сън се случва предимно по време на NREM фазата и е един от най-важните етапи за възстановяването на организма.

спане, сън

Дълбокият сън – ключ към възстановяване и обновление

Фаза №3 от NREM-етапа съответства на дълбокия сън, който е от изключително значение за възстановяването на физическата и психическата енергия. Продължителността на този етап е от 15 до 20 минути, последвани от 40 минути дълбок сън. По време на дълбокия сън тялото се отпуска, мускулите се възстановяват, а метаболизмът се регулира.

Как да постигнем дълбок сън?

Изборът на подходящи условия за сън е от решаващо значение за постигането на дълбок и възстановителен сън. Регулирането на времето за лягане, избягването на електронни устройства преди сън, контролирането на светлината и температурата в стаята са само някои от начините, по които можем да подпомогнем дълбокия си сън.

Какво се случва с мозъка, когато спим?

Дълбокият сън е неотменим етап от цикъла на съня, който носи изключително важни ползи за нашето здраве и благополучие. Разбирането и оптимизирането на този етап може да има значителен положителен ефект върху нашия живот и обща продължителност на съня. Следвайки съветите за подобряване на качеството на съня, можем да осигурим на организма си необходимото възстановяване и енергия, от които се нуждаем.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес