Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е препоръчителната доза кафе на ден?

04 септември 2024, 17:37 часа

Кафето е една от най-популярните напитки в света, известна с богатия си вкус и стимулиращо действие. Основната активна съставка в кафето е кофеинът - естествен стимулант, който може да подобри фокуса, бдителността и енергийните нива. Въпреки това, макар че умерената консумация на кафе може да предложи редица ползи за здравето, важно е да се знае препоръчителната доза, за да се избегнат потенциални неблагоприятни ефекти.

Обща препоръчителна доза

Общият консенсус сред здравните експерти, включително тези от Диетичните насоки на САЩ и Европейския орган за безопасност на храните, е, че умерената консумация на кафе обикновено е безопасна за повечето възрастни. Този умерен прием обикновено се определя като 3 до 5 чаши на ден, което се равнява на около 300 до 400 милиграма кофеин. Това количество кофеин се свързва с намаляване на риска от редица заболявания, като болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и някои видове рак, както и с подобряване на метаболитното здраве и умствената бдителност.

Още: Кафе при високо кръвно - вреди или помага?

Фактори, влияещи върху препоръчителната доза

Макар че 3 до 5 чаши кафе на ден са добър ориентир, важно е да се отбележи, че идеалното количество кафе варира в зависимост от няколко фактора:

Индивидуална чувствителност към кофеина: Някои хора са по-чувствителни към кофеина от други поради генетични фактори или лични здравословни проблеми. При по-чувствителните дори малки количества кофеин могат да предизвикат симптоми като нервност, ускорен сърдечен ритъм или безсъние. Тези хора може да се наложи да консумират по-малко кафе, за да избегнат тези неблагоприятни ефекти.

Бременност и кърмене: За бременни и кърмещи жени препоръчителният прием на кофеин е по-нисък. Здравните власти препоръчват ограничаване на приема на кофеин до по-малко от 200 милиграма на ден (около 1 до 2 чаши кафе), за да се намали рискът от потенциални отрицателни ефекти върху развитието на плода и да се намали рискът от спонтанен аборт или ниско тегло при раждане.

Още: Лекар каза кое е най-лошото време за пиене на кафе!

Медицински състояния: Лекарите могат да посъветват хората с определени медицински състояния, като тревожни разстройства, сърдечна аритмия или гастроезофагеална рефлуксна болест, да ограничат или да избягват кофеина. За тези хора дори стандартната препоръчителна доза кафе може да се окаже твърде висока.

Потенциални рискове при превишаване на препоръчителната доза

Консумацията на повече от препоръчителната доза кафе може да доведе до няколко негативни последици за здравето. Високият прием на кофеин, дефиниран като над 400 милиграма дневно, може да доведе до симптоми като безсъние, нервност, безпокойство, раздразнителност, стомашно разстройство, ускорен сърдечен ритъм и дори мускулни потрепвания. В екстремни случаи много високите дози кофеин (над 1000 милиграма) могат да доведат до кофеинова токсичност, която може да бъде опасна и изисква медицинска помощ.

Защо ендокринолог ни съветват да консумираме кафето БЕЗ захар и мляко?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес