Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как тези 5 често срещани фрази от детството ни пречат да отслабнем

15 юни 2024, 12:11 часа

Дали думите, чути в далечното минало, могат да повлияят на възрастен, съзнателен човек? Изглежда, че всички знаем как да ядем. Но, както се оказа, често напълняваме не заради нездравословна храна, а заради преяждане. И това е само ехо от тези думи на възрастните към детството.

За да може приемът на храна наистина да ни носи само полза и хората да избягват преяждането и вечните строги диети, трябва да забравим следните насоки и тяхното значение. Скритият смисъл на токсичните фрази стана ясен.

1. Яж по-бързо." Тези думи вероятно са познати на всички. Но именно заради тях ние все още бързаме и не дъвчем добре храната си. Съответно чувството за ситост не идва веднага - и ние преяждаме.

Плодовете и зеленчуците, които водят до напълняване

2. „Ще ти пусна телевизора, просто яж“ също е често срещана фраза. Според експерта това е поредната грешка, която остава с нас дори в зряла възраст. Така човек престава да контролира колко храна вече е изял. Следователно с джаджи всеки яде много повече, отколкото трябва.

3. "На кого му пука какво има в тази супа? Просто я изяж!" Ето защо сега дори не се замисляме какви съставки влизат в тялото ни, не забелязваме толкова вкуса и характеристиките им.

4. „Докато не свършиш всичко, няма да станеш от масата!“ Най-вероятно това е една от най-важните и често срещани фрази, които най-много пречат на зрелостта. Например, тази ситуация определено се е случвала на всеки: без да сме изяли всичко, осъзнаваме, че вече сме доста сити.

Вместо просто да дояждаме, ние натъпкваме останалото в себе си, защото ни е жал за похарчените пари и изхвърлената храна. Точно такива случаи ни водят до разширение на корема и излишни килограми на кантара.

5 причини за внезапно напълняване

5. „Защо не харесваш тази чиния, в която и да я сложиш, все същото ще е.“ Разбира се, тази фраза не е толкова популярна, колкото предишните, но също така води до своите последствия. Хората обикновено свикват с това как и какво са яли в детството. И като възрастни правят същото. Но дори изборът на съдове трябва да се прави отговорно. За да избегнете преяждането, по-добре намалете размера на чинията си. Тогава физически ще ядем по-малко, но психологически ще знаем, че първоначално е било пълно. Също така е важно да обърнете внимание на цвета на съдовете - някои нюанси могат да стимулират апетита. Тогава преяждането е гарантирано.

За да поддържате или придобиете красива фигура, трябва внимателно да анализирате не само тези грешки, но и всички други подобни фрази, които сте чували в детството или юношеството. След това просто трябва да следвате тези препоръки и на първо място да разчитате не на думи от миналото, а на вашите чувства и опит.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес