Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се стерилизира лютеница? Това всяка домакиня трябва да го знае!

26 август 2022, 17:16 часа

Не са никак малко рецептите за приготвяне на вкусна и домашна лютеница. Подправките, които се добавят към тази вкусотия, също варират. В някои краища в страната ръсят канела, в други слагат оцет, черен пипер и т.н.

Няколко са начините за съхранението на лютеница. Най-сигурният си остава стерилизирането.

Как е правилно да се стерилизира лютеница?

Бурканите за съхранението са нещо, за което трябва да помислим още при варенето на лютеницата. Трябва да се измият добре и да се подготвят капачките. Не правете грешката да ползвате стари капачки за буркани, защото така трудът ви може да отиде на вятъра. Най-добре е да се ползват нови.

Рецепта на деня: Лютеницата на баба

Най-добрият начин за стерилизиране на лютеницата е бурканите да се напълнят и затворят и след това да се подредят в съд. На дъното му трябва да се постави решетка или скара, за да не се пукат. Това се прави задължително, особено, ако варенето е на котлон или печка.

Водата, с която се заливат бурканите, може да е топла или хладка, няма значение. Тя трябва да покрива бурканите близо 5-6 см.

Има един много тънък момент, с който трябва да се съобразите. Когато лютеницата в бурканите е топла, водата не бива да е прекалено студена, защото по този начин е почти сигурно, че някои от тях ще се спукат.

Знаете ли, че самото варене на бурканите способства за получаване на вакуум, който херметизира съдържанието в бурканите и не позволява на микробите да навлизат в храната и да я развалят.

Водата трябва да завира бавно. Ако бързо достигне висока температура, бурканите може да се счупят. Около 10 – 15 минути са достатъчни на лютеницата, за да се стерилизира перфектно.

Сварените буркани се подреждат с капачките надолу. Когато изстинат, се подреждат на рафт в мазето.

Бурканите се стерилизират по сходен начин. Различно е единствено времето, в което се варят.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес