Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се отразяват чувствата на тялото ни?

23 април 2022, 13:47 часа

Знаете ли, че различните чувства и емоции, които изпитваме, провокират различни усещания в различни части на нашето тяло? 

Щастието и любовта например водят до повишаване на телесната ни температура, защото тези чувства ни носят усещането за радост и благополучие. Страхът от своя страна поражда чувствителността, която усещаме в областта на корема и гърдите. А когато на пътя ни застане диво животно, сърцето ни започва да бие по-бързо в резултат на притока на повече кислород в мускулите ни. Оттам идва и способността ни да задействаме краката си и да избягаме бързо от създалата се опасна ситуация. Всички тези състояния са изследвани и доказани от екип от финландски специалисти, които са провели редица проучвания, за да разберат и докажат какво причиняват чувствата на тялото ни и как се случва това.

Какво причиняват чувствата на тялото?

Според изследванията това се провокира от една своеобразна емоционална система, която в различните ситуации изпраща различни сигнали към тялото ни, за да може то да се подготви и да се справи със създалата се ситуация. Смята се още, че тези емоции оказват пряко влияние върху телесната ни температура, като ние не мислим и не контролираме тези реакции, защото това са нашите природни инстинкти.

Мозъкът трябва да чувства сърцето, за да усеща тялото

За да докажат своите тези, учени от Финландия направили експеримент, в който участвали 700 души доброволци от Норвегия, Финландия и Тайван. Екпериментът се състоял в това да покажат на тези хора различни снимки, които да провокират различни емоции в тях, които след това те да обележат върху специална карта, като трябвало да оцветяват областта от тялото си, в която усещат съответно охлаждане или затопляне.

След провеждането на това проучване, учените с удивление установили, че резултатите на почти всички участници били много сходни и те изпитвали едни и същи емоции при разглеждането на едни и същи снимки. При повечето от тях се наблюдавало понижаване на телесната температура под въздействието на депресията, в която изпадали в създалата се ситуация. Чувството на обич и радост от своя страна водели до затопляне на тялото им, като така повишавали телесната им температура. Емоционалните карти на болшинството от тях показали още, че страхът, който изпитвали, води до затопляне в областта на гърдите, докато гневът предизвиквал затопляне на ръцете им.

С резултатите, получени от това тяхно изследване, учените се надяват да помогнат на медицината и по специално на лекарите в бъдеще - да могат да диагностицират и лекуват някои от поведенческите нарушения при хората, породени от техните различни емоционални състояния.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес