Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казва най-известното безотточно езеро в Турция?

17 юли 2024, 16:44 часа

Езерото Ван е най-голямото езеро на Турция. То е от безотточен тип – няколко реки се вливат в него, но нито една не се оттича. Заради вълшебните му тюркоазени отблясъци, които се променят в зависимост от ъгъла на падането на слънчевата светлина, често го сравняват с Карибите. Заобиколено от величествени планини и живописни пейзажи, притежаващо богато историческо наследство, езерото Ван предлага на туристите спокойна и интересна почивка.

География и климат

Разположено сред суровите пейзажи на Източна Турция върху Арменското плато на височина от около 1600 метра над морското равнище, езерото Ван има огромна площ (около 3 755 кв. км) и е истинско чудо на природата. Образувано в калдера (вулканичен котел) след избухването на вулкан, то е заобиколено от великолепни планински хребети.

Климат

Поради местоположението си езерото Ван разгръща уникална комбинация от средиземноморски и континентален климат. Лятото обикновено е топло и сухо, с температура около 25°С. Зимите може да бъдат сурови: температурата спада до -10°C и по-ниска, като е придружена от обилни снеговалежи.

Кое е най-дълбокото езеро в България?

История и забележителности

Историята на езерото Ван наброява хиляди години. Сред най-интригуващите му аспекти е неговата връзка с древните цивилизации. Бреговете на езерото са свидетели на разцвета и падането на империи, които до ден-днешен са оставили следи от своето съществуване. Въобще, през цялата си история тукашните земи били под управлението на Урарту, перси, римляни, византийци, селджуки и османци. Тези империи оставили своя отпечатък върху местната архитектура и култура, което се чувства и днес.

Урарту

Сред тези спомени за миналото се откроява крепостта Ван, известна още като Ванската цитадела, разположена на хълм с изглед към езерото. Тази величествена структура, датираща от ІХ век пр. Хр., е свидетелство за процъфтяващата някога цивилизация Урарту, известна още като Ванско царство, която просперирала от ІХ до VІ в. пр. Хр. Древният град Тушпа, разположен на източния бряг на езерото, бил нейната столица, а днес представлява величествени руини.

Езерото Ван също играе значителна роля и в историята на арменския народ, който е обитавал този регион в продължение на много векове.

Остров Акдамар

Акдамар е малък остров, на който се намира църквата „Свети кръст“ - място, което е от голямо емоционално и историческо значение за всички арменци. Този храм представлява великолепен шедьовър на арменската средновековна архитектура от Х век. Църквата е украсена със сложни каменни резби, изобразяващи библейски сцени. Не бива да се забравя, че Армения е първата християнска държава в света, която приема християнството за своя официална религия доста преди Римската империя - през 302 г.

Ванският музей

Любителите на историята непременно трябва да посетят музея в град Ван, който включва широк спектър от артефакти, произведения на изкуството и експонати, обхващащи периода от праисторически времена до наши дни. Музейните експонати са организирани тематично и обхващат археология, етнография, декоративно и приложно изкуство, както и местни обичаи и традиции. Основната забележителност на музея са урартските артефакти, включително монументални скулптури, надписи и керамика, които дават представа за тази древна цивилизация.

Къде се намира най-голямото езеро в света

Манастирът „Варагаванк“

Това е исторически арменски манастир, разположен в живописна планинска долина. Основан е през ХІ век и включва главната църква, параклис, гробище и няколко древни каменни стели (хачкари). Архитектурата на манастира отразява уникалния арменски стил с богато декорирани фасади, релефи и стенописи, изобразяващи библейски сцени.

Кухня

Населението, обитаващо територията около езерото Ван, е известно със своята кухня, която отразява богатото културно наследство на региона. Местната гастрономия включва много подправки; впечатляващи са вкусните, богато овкусени ястия от говеждо и агнешко месо, муртуг (традиционно ястие, приготвено от яйца, брашно, сирене и масло); интересни са различните старинни блюда от езерен сом.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес