Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се канят кумове за традиционната българска сватба?

22 април 2024, 16:00 часа

Като един от най-вълшебните моменти в живота, поставящ началото на нов етап от него, сватбата обикновено е внимателно подготвяна, планирана с месеци, а изборът на шаферки и кумове, с които младите да поставят началото на новия си и съвместен живот – обмислян.

Днес младите имат пълната свобода да избират каква да бъде сватбата им, да пресъздават ли ритуалите, съхранени в българския фолклор , характерни за традиционната сватба, позната ни в миналото, или да организират модерно празненство, загърбяйки традициите, дали да уважат избора и желанието на родителите си, или да не се съобразят с роднините, дали да изберат за кумове онези, на които се полага да кумуват по традиция, или да предпочетат свои приятели за този важен ден в бяло пред олтара.

В недалечното минало сватбата се подчинявала на строги правила, ритуалите следвали един след друг, а кумовете били известни дълго, преди да се създаде новото семейство, тъй като са били на наследствен принцип – кумове на сватбата на младите трябвало да бъдат децата на кумовете, кумували на сватбата на родителите на младоженеца.

Днес сватбите обикновено се организират през топлите месеци, докато есента и зимата били времето за родните фолклорни сватби в миналото, траещи обикновено цяла седмица и изпълнени с множество обичаи и традиции с различна символика и сила. Важно място сред ритуалите и приготовленията за традиционната българска сватба заемало каненето на кумовете.

Как се канят кумове за сватба в миналото?

Ако ви предстои сватба и се колебаете как е правилно да поканите избраните от вас кумове за такива, то вероятно ще сте развълнувани и как са се случвали нещата в миналото. Докато днес самите младоженци лично посещават избраните от тях кумове, за да ги поканят да кумуват, при традиционната българска сватба в миналото тази задача била отредена на родителите на младоженеца.

На втория ден от Коледа гостуваме на кумовете

В четвъртък или събота сутринта с музика, дарове и почерпка, задължително включваща вино и баница, те отивали в дома на кумовете, за да ги поканят. Тази покана била тържествена и представлявала малък празник благодарение и на музикантите, водени от родителите на младоженеца в дома на кумовете.

Поканата към гостите днес също се различава съществено от тази за традиционната българска сватба в миналото. Докато гостите на съвременните сватби получават хартиена покана, луксозно изработена и надписана, в миналото гостите се канели лично, посещавайки ги в дома им с „жива“ покана, състояща се традиционно според обичаите от ябълка, стрък босилек или чемшир и вино.

Естествено и очаквано разлики има и в обичаите и ритуалите, съхранени днес, и тези, които се изпълнявали на традиционната сватба в миналото. И макар да са запазени част от тях, те носят отпечатъка на времето, някои са променени, други забравени или се практикуват само в определен част от страната. Много рядко днес младоженците решават да се потопят в атмосферата, традициите, в духа на традиционната българска сватба, да облекат носии вместо официални облекла, да разпънат трапезата сред природата на земята и да изпълнят онези обичаи, които ни дават корени, по които са се женили, създавали дом и семейство прадедите им.

Може ли да кумуваш на кумовете си?

Как се канят кумове за сватба днес?

Разбрахме, че традициите не са това, което бяха. Осъзнахме, че нито кумовете днес се избират така, както в миналото, нито отправянето на покана към тях се случва по начина, по който традицията повелявала някога. Това обаче не ви помага да разберете как да поканите избраните от вас кумове на модерната ви сватба? Вижте какво е правилно и редно да предвидите и направите днес, когато каните кумовете по модерен начин.

  • Избирайте кумовете си внимателно. Все пак те ще са до вас не само на брачното тържество, но и през целия ви живот, едни от най-близките ви хора, както в лошо, така и в добро. Правилно е да са „проверени“ във времето отношенията ви, да са хора, които познавате достатъчно отдавна, да са ваши сродни души, с еднакъв или допълващ се поглед към живота. Меркантилният избор на кумове – богати, известни и прочие, основаващ се на тези техни преимущества, а не на избор, продиктуват от сърцето ви, може да ви изиграе лоша шега.
  • Ако кумовете не са двойка, което е напълно допустимо, запознайте ги много преди сватбата, тяхната роля е важна за тържеството и е добре да се опознаят по-рано.
  • Въпреки че в модерните ни времена няма строги привички или задължителни правила, по които да поканите кумовете, които сте избрали, забравете за покана онлайн и за дигиталния свят, в който живеем, поканете ги очи в очи като това може да стане в дома им, ако са двойка или семейство, както и на ресторант, ако не се познават или ако не живеят заедно.
  • Не забравяйте подарък за тях – вино, бонбони, цветя за кумата.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес