Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как отглеждат деца в Тибет: Усмивка заради самата усмивка

21 октомври 2024, 15:50 часа

За разлика от нас тибетците живеят тук и сега. Те имат усмивка на лицето си, не поради някаква конкретна причина, а просто заради усмивката. Така възпитават децата си...

Казват, че Тибет се променя със скоростта на експресен влак. Един от тези влакове тръгва всяка вечер от Пекин за Лхаса, столицата на Тибет. Високи планински върхове, покрити със сняг. Тибетски език и писменост. 3-метров рог, част от будистките ритуали, който издава красиви дълбоки, мистични звуци. Шарени вълнени калпаци за защита от студа. Усмивки по лицата на децата.

Вижте още: Мистериозни факти за планината Кайлаш - пази генофонда на човечеството

Днес две паралелни течения се преплитат в Тибет, едното се опитва да запази традицията, а другото се опитва да въведе това, което се счита за цивилизационни творения на 21 век. Но как ще ги убеди да променят начина си на отчитане на времето? А именно тибетската година има 354 дни. Годината получава името си от един от петте природни елемента, ин и ян енергии и 12 символични животни. Как ще ги убедят да сменят лекарството? Тук лекарите учат знанията си наизуст, защото няма писмени документи.

Освен че поставят диагноза, лекарите намират и суровината за естествено лекарство и сами го правят. Те правят всичко безплатно. Лекарите живеят от такси за лекарства и подаръци. Как определят за кого е безплатно и за кого таксата за лекарството е висока? Преглеждайки и разчитайки пулса на пациента, той знае колко е лесен или не животът му и на базата на това ще определи цената или ще даде лекарството безплатно. Въпреки че операцията понякога е неизбежна при лечението на травматични случаи, поради настояването да се запазят всички органи на човешкото тяло и да се лекува всеки един от тях, тибетската медицина е загубила хирургията.

От друга страна тибетците се смятат за най-здравите хора на планетата. На надморска височина от 2500 метра живеят представители на племето Хунзи, чиято средна продължителност на живота е 120 години, а активни са до 90.

Колко специфични са всички те може би най-добре се потвърждава от изследването на Рамсус Нилсен от университета Бъркли. Той от години се опитва да докаже, че тибетците са толкова различни, че всъщност не са хомо сапиенс, нито имат човешка ДНК. Наистина, някои доказателства подкрепят разнообразието на ДНК. Дори преди теорията на Нилсън, американски учени от университета в Юта откриха гени, които позволяват на тибетците да издържат на много ниски нива на кислород в атмосферата, на голяма надморска височина. В същите условия "обикновените" хора едва дишат, чувстват се изтощени с дни и често имат белодробни и мозъчни усложнения.

Отношенията между родители и деца

В някои племена все още преобладава полиандрията - брачен съюз, състоящ се от една жена и няколко мъже. Най-често срещаният е т.нар „братска полиандрия“, а когато съпругът няма братя, към този брачен съюз могат да се присъединят и други роднини от мъжки пол, празнува се, прославя се, отбелязва се с различни ритуали От 8-годишна възраст момчетата се учат да четат и пишат, и дори най-бедните семейства искат синовете им да отидат в манастир, за да изучават будистките писания. 

Но ветровете на промяната донесоха нови семейни и брачни обичаи. Освен факта, че жените вече са равни и имат еднаква възможност да посещават всички училища, сега се сключват моногамни бракове между една жена и един мъж.

Младежите и девойките решават сами за бъдещия си живот. От старите времена на полиандрията те запазиха обичая да молят Буда преди брака да направи семейния им живот щастлив.

Деца

Тибетците имат деца рано, дори като тийнейджъри. Начинът на обучение е стихиен, съвсем не е като нашия. Те не си задават въпроса дали бебетата им трябва да спят отделно, дали да ги оставят да поплачат, за да свикнат с това или онова, кога да започнат да приемат твърда храна... Веднага след раждането бебетата са в постоянен контакт с майките, които ги носят в цветни шалове, висящи около раменете им, обърнати към техните собствени тела. Бебетата винаги спят заедно с родителите си. Те са в постоянен контакт с хора (родители, братя, сестри, разширено семейство...), така че всичките им нужди са задоволени. Именно защото нямат причина за това, тук децата много рядко плачат. Майките кърмят децата си възможно най-дълго. Храненето не става по определен график, през няколко часа, както препоръчват педиатри или диетолози, а, както се досещате, когато детето е гладно.

Духовност

Доминиращата религия в Тибет е ламаизмът (част от будизма). Терминът идва от тибетски език и означава "учител" - лама. Смята се, че Далай Лама, върховният духовен и светски глава на Тибет, е безсмъртен, че само тялото му остарява, а духът му се предава на наследника. Имената, дадени на детето, често имат така наречените „будистки оттенъци“, например: „Дълъг живот“, „Успех“, „Удовлетворение“ и т.н. Понякога името отразява личното отношение на родителите „Моята мечта е сбъдната“ и др.

Склонни сме да осъждаме това, което не разбираме, и да обявяваме обичаите, които нямаме, за суеверия. Така родителите в Тибет често използват пръста си, за да отстранят малко гар от дъното на тигана и да намажат върха на носа на бебето, за да го скрият, както вярват, от зли духове. Забравяме, че и ние имаме подобни обичаи (например червен конец около ръката на бебето, който трябва да го пази от магии и да му дава здраве).

Според будизма животът е страдание и за да се освободим от страданието, човек трябва да спре да бъде роб на желанията си. Постигането на нирвана е върховната мъдрост, просветление, идеалът, към който да се стремим, и по този начин завършва процеса на страдание и болка в този живот. Основните добродетели на будизма са мъдрост, състрадание, емпатия, хармония. Това са основните характеристики, които родителите се опитват да култивират у децата си. Какво точно означава това?

Мъдростта на мандалата: големият кръг, който показва емоционалното, физическото и духовното състояние на човека...

Хармонията пред справедливостта. Настоявайки да споделите това, което имате. В Тибет няма да чуете родители, които се поставят в ролята на полицай и преценяват кой пръв е взел предмет в детска кавга, нито кой пръв е започнал битката (за да бъде наказан). Тук властват различни критерии на поведение. Така по-голямото дете трябва да споделя своето с по-малките, независимо колко несправедливо е подобно нещо спрямо него.

Уважение към живота

Няма голяма разлика между деца и възрастни, стари хора и тийнейджъри. Всички са еднакво важни, със съзнанието, че всяка възраст има свои собствени характеристики, различни силни и слаби страни. Поради вярата във въплъщението децата знаят, че е важно да се уважава всяка форма на живот, защото всяка е достойна за уважение.

Тоест, те са наясно във всеки момент, че външният вид, който виждат, може да е някой, който е бил някой важен или близък и скъп за тях в минал живот. Подобна вяра води до повишено внимание към всяко живо същество, от растението до най-малкото насекомо.

Вижте още: 9 златни закона на тибетските монаси за щастие и успех, които ще променят живота ви

Щастие

За нас, които сме свикнали да имаме страхотен повод за усмивка, спокойствието и спонтанността на жителите на Тибет изглеждат странни, особено като знаем в какви тежки материални условия живеят. Смятаме, че щастието е някаква цел, към която да се стремим. Очакваме да го достигнем, когато си намерим работа, образоваме децата си, осигурим съществуването си... За разлика от нас тибетците живеят тук и сега. Те имат усмивка на лицето си, не поради някаква конкретна причина, а просто заради усмивката.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес