Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как можем да се подготвим психически за тежките моменти в живота си?

07 август 2021, 14:20 часа

Повечето хора си мислят, че в живота ни чакат само хубави неща, но за жалост, това далеч не е така. Животът е възход от добри и лоши моменти, които се редуват в своята пъстрота. Много често негативните ситуации ни заварват неподготвени и се чувстваме доста смачкани, че не можем да направим нищо по въпроса за здравето на нашите близки, например. За сметка на това можем да изградим психологията си така, че да сме подготвени когато ни сполети беда. Вижте как: 

1. Приемете нещата, които зависят от вас и тези, които не контролирате

Има неща, които зависят от вас и такива, които не зависят. Когато се научим да ги разграничаваме, ще можем да се фокусираме върху първите и не чак толкова върху вторите. Просто не е ползотворно. Можете да контролирате как реагирате при ПТП. Не може да контролирате за колко време ще дойде линейката. Може да опитате да уредите нещата така, че да приемат ваш близък при познат лекар. Не можете да контролирате колко ефективно ще бъде лечението. Научете се да правите разликата. 

2. Не се тревожете

Нещата в стресовите ситуации ще се случват, независимо дали се тревожите или не. Ако сте направили всичко по силите си, то остава само да чакате. Ако се притеснявате, рискувате единствено да разстроите и другите хора, които са зависими от тази ситуация като вас. От друга страна, ако запазите самообладание, вие ще станете една опора за всички тях. 

3. Винаги бъдете оптимисти 

Независимо колко трудни, тъмни и безнадеждни изглеждат нещата винаги се борете до самия край. Говорете окуражителни думи на болните, шегувайте се (когато това е удачно), поддържайте нотка добро настроение в общата сива маса. Така ще помогнете не само на себе си, но и на всички останали, които страдат. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес