Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как кокосовото масло може да ви помогне да загубите телесни мазнини

19 август 2023, 16:59 часа

Кокосовото масло се превърна в една от най-бързо развиващите се здравословни храни. Изследванията продължават да разкриват положителни медицински открития, които показват, че кокосовото масло може да бъде суперхрана. Други проучвания са изследвали кокосовото масло и показват, че то може да помогне при имунната функция, неврологичните разстройства и диабета.

Изследователите също казват, че кокосовото масло може да помогне при загуба на мазнини, особено около коремната област. Тези открития определено са помогнали на маркетинга на кокосовото масло като чудодейната мазнина за загуба на мазнини. Популярността на това твърдение стимулира много хора да използват кокосово масло като добавка за намаляване на телесните мазнини.

Ето как да използвате кокосово масло върху лицето си

От друга страна, има изследвания, които са скептични към твърденията, предоставящи противоположни мнения, така че кокосовото масло изглежда остава спорна тема за здравето и фитнеса и ни кара да се чудим дали дневната доза наистина помага за намаляване на телесните мазнини.

История на кокосовото масло

Кокосовите орехи (Cocos nucifera) идват от кокосово дърво или палма, произхождащи от тропиците.

Кокосовият плод е бил консумиран и използван като лекарство от много поколения. Въпреки че е често срещан плод на островите Малайзия и Филипините, кокосовото масло сега е широко разпространено и използвано по целия свят.

Кокосовото масло здравословна мазнина ли е

Кокосовото масло съдържа изобилие от средноверижни мастни киселини. Когато маслото се извлича от прясно кокосово месо (необработено кокосово масло), количеството на тези мастни киселини има потенциал да се увеличи до 85%. Средноверижните мастни киселини са липиди, които се метаболизират лесно и не се съхраняват в подобни на мастната тъкан дълговерижни мастни киселин.

Тъй като средноверижните мастни киселини имат по-къса химична верига, те могат да се абсорбират от стомашно-чревния тракт и да се транспортират до черния дроб.

След като мастните киселини на кокосовото масло достигнат черния дроб, те се метаболизират в енергия. Този процес позволява по-малка възможност за тези мастни киселини да създават мастни запаси.

Тъй като кокосовото масло е значително по-различно от другите мазнини в нашата диета, то може да се счита за здравословна мазнина. Средноверижните мастни киселини са това, което го отличава от другите масла или мазнини. Те се усвояват по различен начин, което накара кокосовото масло да се използва като алтернативно лечение за множество медицински състояния.

Кокосовото масло намалява ли телесните мазнини

Можем ли да приемаме една супена лъжица кокосово масло дневно, за да помогнем за намаляването на телесните мазнини? Това се превърна в популярен въпрос сред активни възрастни, спортисти и хора, които искат да отслабнат. Много хора вече са започнали да приемат добавки с кокосово масло за тази полза за здравето.

Изглежда, че начинът, по който се усвояват средноверижните мастни киселини, помага за засилване на метаболизма и увеличаване на енергията. Повишаването на метаболизма повишава способността ни да изгаряме мазнини. Поради това кокосовото масло се превърна в основен продукт в спортното хранене и е доказано, че подобрява спортните постижения. Много спортни барове и напитки вече използват кокосово масло като продавана съставка.

Кокосовото масло изглежда има благоприятен ефект върху нашия метаболизъм и телесните мазнини. Това стимулира изследванията да се провери дали кокосовото масло може да се използва за регулиране на теглото. За да разберем наистина дали приемането на дневна доза кокосово масло намалява мазнините, трябва да разгледаме доказателствата.

За сияйна кожа, здрава коса и стегнато тяло използвайте ...

Изследвания и открития

Кокосовото масло получи възторжени отзиви за множество ползи за здравето, включително намаляване на телесните мазнини. Виждали сме го на пазара като здравословна мазнина за оптимална физическа форма.

Проучване 1

Според анализ, който включва многобройни опити върху средноверижните триглицериди (MCT) и телесния състав се сравняват тринадесет отделни проучвания, изследващи MCTs и дълговерижни триглицериди (LCTs). Целта е да се определи дали МСТ повишават метаболизма и засилват изгарянето на мазнини в тялото.

Констатациите показват, че средноверижните мастни киселини (MCFAs) подобряват състава на тялото в сравнение с по-дълговерижните мазнини. Участниците в изследването, приемащи MCFA като кокосово масло, намаляват теглото, обиколката на талията и процента на телесните мазнини.

Въпреки че беше съобщено, че в много проучвания липсва достатъчно информация и са открити търговски пристрастия, цялостното им наблюдение остава положително.

Заключенията от анализа показват, че MCFA имат потенциала значително да намалят телесното тегло и състава. Те препоръчват по-нататъшни големи, добре проектирани проучвания за потвърждаване на ефективността на MCFA и подходящата доза за успешно намаляване на телесните мазнини.

Трябва ли да приемам кокосово масло всеки ден

Кокосовото масло, особено необработеното кокосово масло, е богато на средноверижни мастни киселини, които като част от здравословна, калорично балансирана диета могат да намалят телесните мазнини. Това е по-здравословна мазнина, която може да бъде включена в ежедневното ни хранене. Преди да започнете да ядете всеки ден, имайте предвид, че дори по-здравословните мазнини са с високо съдържание на калории. Кокосовото масло съдържа 13,5 грама мазнини на порция от една супена лъжица и 121 калории.

Според изследване приемът на мазнини от 20 до 35% от общите ни дневни калории се счита за оптимален за здравето и фитнеса. Това трябва да се вземе под внимание, преди да посегнем към тази лъжица кокосово масло.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес