Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и колко крачки да изминавате, за да сте здрави?

20 юни 2024, 12:44 часа

Може би сте забелязали, че когато сте без движение дълго време, водите предимно заседнал начин на живот, започват да ви болят ставите, гърба и като цяло не се чувствате много добре? Става все по-трудно да се изминават дълги разстояния и умората настъпва много бързо. Ставате по-раздразнителни, става ви по-трудно да мислите и настроението ви често е лошо. Също така ви е трудно да ставате сутрин.

Ако се превърнат в разстояние, 10 хиляди крачки са приблизително 6-7 км, в зависимост от големината на крачката. Всъщност не много. Ако вземем предвид, че човек върви със средна скорост 4-5 км/ч, то това разстояние може да бъде изминато за около 1,5 часа.

10 неподозирани ползи от ходенето пеша

За начинаещи

За начинаещи 10 хиляди стъпки е напълно достъпна норма. Това не означава, че трябва да ги правите веднага и да правите дълги разходки. Можете да ходите два пъти на ден за кратки интервали. Този съвет е полезен за тези, които дълго време са били в режим на минимално движение.

Каква е ползата?

Ходенето има положителен ефект върху физическото и психическото здраве, за разлика от бягането, което може да натовари много тялото и не е полезно за всички.

При активно движение белите дробове работят по-добре, а обемът им се увеличава с времето. В тялото постъпва повече кислород, което активира работата на всички органи и системи.

Ходенето с умерено до бързо темпо  е отлична тренировка за сърдечно-съдовата система. Следователно ходенето помага за предотвратяване на инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

След разходка мозъкът сякаш се събужда и работи по-ефективно. Много успешни хора мислят за нови идеи, докато вървят и това не е случайно. Тялото е в активно състояние, мозъкът работи по-ефективно, тъй като настъпва насищане с кислород.

Ходенето също има положителен ефект върху психическото ви състояние. Изследванията показват, че дори кратката разходка подобрява настроението и повишава продуктивността.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ходите пеша ежедневно

И ще отслабнете

Ходенето се препоръчва на хора, които искат да отслабнат. Бягането и фитнесът могат да бъдат опасни, особено ако има съпътстващи заболявания. Ходенето не натоварва много тялото, а калориите се изразходват.

Ходенето е полезно за хора с умствена работа, тъй като работата е предимно заседнала, което означава, че има по-висок риск от разширени вени, сърдечни заболявания и опорно-двигателния апарат.

Как и колко време да ходим?

Нормата за ходене на стъпки е напълно различна за различните категории хора, като се вземат предвид възрастта, наличието или липсата на наднормено тегло и свободното време за ходене. За начинаещи е подходящ щадящ режим - около 10 хиляди стъпки, или около 6 км. Няма нужда да се напрягате до умора. Ако смятате, че максимумът ви до момента е 4 км, спрете дотук и увеличавайте натоварването постепенно.

Сменяйте по-често маршрутите

За да запазите нещата интересни и да осигурите допълнителни предизвикателства за мозъка си, сменяйте маршрутите по-често. Така ще повишите мотивацията си, а всяка разходка ще бъде съпроводена с приятни впечатления.

Изберете удобни обувки с ортопедични стелки, за да намалите натоварването на гръбначния стълб.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес