Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и кога да почистваме преди Великден?

26 април 2024, 19:08 часа

През Страстната седмица, последната седмица преди Великден, четвъртъкът се нарича четвъртък на почистването. Тази година той се пада на 2 май. На този ден, според традицията, на Тайната вечеря Христос е измил краката на всеки от учениците си. Оттук идва и името - четвъртъкът става Чист четвъртък.

Въпреки това, християнските обичаи са тясно преплетени с плътни суеверия, израснали от вековни традиции

Какво трябва да се направи в дните преди Великден?

Измийте прозорците

Ясно е, че от есента насам прозорците са станали мръсни: валял е дъжд и сняг, пътищата са били запрашени от автомобили. Прозрачният въздух на пролетта трябва да бъде посрещнат с прозрачни прозорци, това е очевидно. Славяните обаче придавали на прозорците мистично значение.

Неслучайно думата „прозорец“ идва от „око“ - със своите стъклени „очи“ къщата гледа към външния свят и обменя впечатления и енергии с него на принципа на обратната връзка. Това означава, че енергиите както влизат, така и излизат през прозореца. Ето защо чистотата на прозорците е гаранция за благоприятна атмосфера в къщата. Те трябва да се мият възможно най-често, а не два пъти годишно, както правят повечето от нас.

В какъв цвят НЕ трябва да се боядисват яйцата за Великден

Изперете завесите и спалното бельо

Естествено е желанието за свежест и чистота, в които да посрещнем новородения Христос. Езическият подтекст тук отново е подновяване на енергията на дома.

Почистете старателно ъглите

Именно там през годината се натрупва прах, забиват се боклуци и... се настанява злата сила. Измийте, изстържете и поръсете със светена вода!

Разглобете вещите, отървете се от боклуците, напуканите съдове и т.н. Старите вещи натрупват спомени и при гледането им могат да се появят отрицателни емоции. Великден е свързан с обновлението, така че нека то засегне и домашните вещи.

Избелване на тавани, боядисване на стени

Може би това не е толкова актуално в нашето време на опънати тавани и винилови тапети. В миналото таваните са се опушвали през студения сезон, докато са се палели готварски печки и са горели свещи. Ако все още белите тавана, много е добре да се мотивирате за тази неприятна дейност с скорошното настъпване на светъл празник!

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Желателно е винаги да живеем в чистота, затова е добре да почистваме не само преди Великден. Но общото почистване, разбира се, се опитвайте да правите преди някои важни събития. По традиция „генерално“ се почиства преди Великден и преди Покров (през октомври).

Препоръчително е това време да се прекарва в храма. Всички домакински задължения, чак до боядисването на яйца, трябва да бъдат приключени преди Чистия четвъртък. Като цяло този ден се възприема от много хора неправилно. „Чисто“ за тях означава да станат рано, да се измият. Но по-важна е духовната чистота, посещението на храма за изповед.

Между другото, ходенето на гробище на Великден е фалшива традиция! В никакъв случай не бива да се прави това.

„Великден е време на радост, а на гробовете по един или друг начин винаги се скърби“,
Посетете мъртвите преди Страстната седмица и на 7-ия и 9-ия ден след Великден - това са специалните дни за възпоменание.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес