Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се използва функцията за затопляне на седалките, за да не навредим на здравето си?

17 януари 2022, 14:30 часа

Затоплянето на седалките е любима екстра на шофьорите. Но определено лекарите никак не я харесват. Разбира се, употребата на тази функция е оправдана най-вече през зимата.

Но лекарите съветват да се използва по-рядко, а още по-добре и напълно да се откажете от нея, пише електронното издание kubnews.ru.

Според терапевта Игор Захаров постоянното използване на тази функция е вредно за здравето на мъжете. Особено ако човек прекарва повече от два часа на ден зад волана.

Единственото време, когато е позволено да включите затоплянето на седалките, е сутрин. В противен случай, сядайки директно върху студената седалка, можете да охладите гърба си или да получите обща хипотермия. Но след като автомобилът започне да се движи, трябва да се изключи отоплението на седалките, съветва лекарят.

Още по-полезно за здравето ви ще бъде да включите парното за известно време, докато колата загрява, а през това време да сте извън нея. Докато сте извън автомобила, седалката ще се затопли до комфортна температура.

Какво ще случи, ако използвате тази функция постоянно и за  продължително време?

Излизайки на студено, може лесно да настинете. Но това не е единственият страничен ефект на тази функция.

Честото използване на тази екстра увеличава риска от безплодие при мъжете.

За да избегнете това е необходимо да се откажете от навика да шофирате с постоянно включено отопление на седалките. В случая стоенето върху студена седалка е далече по-полезно за мъжкото здраве, предупреждава д-р Захаров.

Важно: Тази статия е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията със специалист, както и да се използва за самодиагностика!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес