Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как действат противозачатъчните хапчета?

26 ноември 2022, 11:20 часа

Противозачатъчните хапчета са сред най-популярните методи за предпазване от бременност. Когато се използват правилно, противозачатъчните хапчета са 99,7% ефективни за предпазване от бременност.

Как действат те?

Противозачатъчните хапчета са синтетични стероидни хормони, които обикновено се състоят или от един хормон - прогестин, или от два хормона - прогестин и естроген. Тези хормони потискат освобождаването на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH) от хипофизната жлеза в женското тяло. FSH и LH нормално предизвикват освобождаването на естроген от яйчниците, което от своя страна стимулира овулацията - освобождаването на зряла яйцеклетка от женския яйчник.

Противозачатъчните – митове и истини

Когато обаче FSH и LH са потиснати, шансовете за овулация, а следователно и за оплождане от мъжка сперматозоидна клетка, значително намаляват. Прогестиновите противозачатъчни таблетки също така предизвикват сгъстяване на слузта в шийката на матката, което затруднява достигането на сперматозоидите до яйцеклетката в случай на овулация. Въпреки че противозачатъчните таблетки обикновено се използват за предпазване от бременност, те могат да се използват и за облекчаване на симптомите, свързани с менструацията. Това е така, защото противозачатъчните таблетки също така намаляват нивата на простагландините в организма. Простагландините са вещества, които карат мускулите на матката да се свиват, предизвиквайки понякога интензивни и болезнени спазми.

 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес