Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да забавим растежа на космите след бръснене?

12 май 2023, 13:33 часа

Всеки човек, чиято коса не расте достатъчно гъсто или бързо, мечтае плешивината му да обрасне. И в същото време всеки би искал на нежелани места - откъдето премахваме космите чрез бръснене или чрез други методи за депилация, „четината“ да не се появява толкова бързо.

Ето какво обяснява д-р Лукаш Фущинони. https://drlucasfustinoni.com.br/depilacao-com-cera/

Съществуват както физични, така и химични, както народни, така и "професионални" начини за по-бавен растеж на косми по тялото.

Защото има за какво да се борим: спестяването на 15 минути бръснене през ден е доста сериозно предимство! Да не говорим за факта, че много мъже, обръснали се сутрин, вече леко „боцкат“ вечерта. Както и за дамите, за които пък спестяването на време и енергия за обезкосмяване е повече от добре дошло.

Желязото

Когато острието на бръснача или самобръсначката премине по повърхността на кожата, острието отрязва видимата част от косъма и оставя фоликула – космената луковица, практически непокътнат. Не забравяйте да омекотите кожата, преди да започнете процедурата, както и да направлявате острието гладко, без стържещи движения. И в никакъв случай не се бръснете „на контра“, срещу растежа на космите – а само по посоката им.

5 начина за бръснене на краката за идеално гладка кожа

„Пилинг“ и други нови думи

Ако целта ни е да накараме наболите косъмчета да се появят възможно най-късно, тогава друг „механичен" начин за това е да оголим космените фоликули възможно най-много – та, като истински градински луковици, те почти да стърчат над повърхността на „почвата". Този метод, който се свежда до ексфолиране на кератинизирания епидермис, е известен като „пилинг“. Има много начини за него: от химически до използването на пемза и абразивни ексфолианти.

1. Преди да започнете процедурата, кожата трябва да се напари и овлажни. Именно при такива условия кератинизираните частици ще бъдат готови да отпаднат завинаги, а свежият слой на епидермиса ще осигури по-чисто бръснене.

2. При пилинга е важно да се стараем, но още по-важно е да не прекаляваме. Защото да се премахне излишен слой кожа, все още доста жива и не кератинизирана, е възможно - но кожата ще се зачерви и ще боли.

3. След приключване на процедурата пожалете и поглезете малко кожата си - нанесете хидратиращ, омекотяващ крем. И чак след половин-един час можете да започнете да се бръснете.

Бръсненето НЕ оказва влияние върху дебелината или скоростта на растежа на космите - ето защо

Химия и живот

Възможно ли е да „леко отровите“ космените фоликули така, че да растат по-бавно на ненужни места? Разбира се, има много средства за това - както аптечни, така и народни.

1. Домашен лосион от орехови вътрешности: напълнете една трета от стъклен буркан с вътрешните преградки на орехи, залейте останалите две трети с концентиран алкохол, оставете за 2 седмици. Нанасяте след бръснене, и веднага – омекотител, защото лосион с такава сила може да доведе до сериозно раздразнение.

2. Настържете корените на зюмбюл на ситно ренде, изстискайте през марля. С настойката мажете необходимите места два пъти на ден! Ако използвате този препарат систематично, можете да постигнете пълно спиране на растежа на косми в тези области.

3. Сокове от зеленчуци и плодове – бяло грозде, картофи. Но само намазването не е достатъчно - трябва да нанесете маска.

4. Кремът от куркума е доста радикално средство. Приготвя се чрез смесване на куркума с вода до консистенция на гъста хомогенна каша - след което трябва да добавите 2 капки етерично масло от мента. Направете маска от полученото лекарство за 30 минути, нанасяйте веднъж седмично (по-често едва ли ще искате).

Всички тези методи могат да се редуват, комбинират, заменят и допълват с аптечни препарати, които се наричат ​​кремове-инхибитори на растежа на космите.

Внимание! Статията дава само информация, но не и медицински указания. Търсете винаги медик-дерматолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес