Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да убием бактериите в пилето и защо не е полезно да го мием преди употреба

13 юли 2021, 11:35 часа

Германското правителство обяви, че в пилето може да им опасни бактерии, които да предизвикат диария. Затова е доста важно да се предпазите от това.

Защо всъщност бактериите атакуват пилето. Това е факт заради условията в кланиците. Там, където започват перата на пилето има голям брой от чревни бактерии. Щом пилето мине под ножа, тези бактерии се пренасят в пилешкото месо и оцеляват в него дори и при температура от минус 20 градуса.

А сега ще ви отговорим на въпроса, който най-много ви вълнува: защо да не миете пилето, преди употребата му.

Ако пилето се измие с вода, около него се разпиляват капчици, които могат да попаднат върху плота на кухнята или на кухненската маса. В тези капчици има голяма вероятност да съдържат бактерии. А те лесно могат да се пренесат както по плота, така и по гладките дървени повърхности. Най-много си харесват дървените дъски за рязане. И когато се загнездят там, вие не се сещате за това и започвате да режете някакви плодове или зеленчуци, като по този начин пренасяте бактериите от пилето направо в стомаха, заедно с плода или зеленчука. Затова дъската трябва да е пластмасова, или ако държите на дървената, винаги я дезинфекцирайте с оцет или друг препарат, преди да режете нещо върху нея. Измиването й не е достатъчно, за да премахне бактериите.

Тогава изниква въпросът как да премахнете бактериите в пилето.

Няма начин да ги отстраните по стерилен начин. Най-добре е да ограничите разпространението на бактуриите, за да не могат твърде много да се размножават. Затова премахнете сокът, който остава от пилето, защото там бактериите се разпространяват и размножават най-много. Сварете добре пилешкото, за да убиете бактериите след топлинната му обработка. След това измийте със сапун ръцете си, защото по тях може да има останали микроорганизми от месото. Това е добре да се прави при всякаква обработка на сурово месо.

Запомнете, че бактериите започват да умират, когато температурата при печене или варене е поне 72 градуса. Трябва да готвите пилето максимално дълго, за да сте сигурни, че е достигнало до тази температура. Оставете го поне 5 минути на нея.

За да измерите вътрешната температура на пилето, има специални термометри за месо. Снабдете се с такъв и проверявайте дали пилето е минало през желаната температура. Ако не разполагате с такъв термометър, можете да извадите пилето и да го нарежете на две. Ако вътре месото му е бяло, значи е сготвено или сварено идеално и бактериите в него са премахнати успешно.

Запомнете, че пиле се размразява в хладилника, а не в кухнята или в стаята. Когато решите да го размразите, поставете сито и контейнерче или друг дълбок съд под него, за да може водата да се оттече и после да я изхвърлите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес