Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си приготвите домашен скраб за тяло

22 ноември 2021, 13:40 часа

Ексфолирането на кожата е толкова важно, колкото почистването, хидратирането и грижата против стареене. То прочиства кожата, освобождава я от мъртвите клетки и я подготвя за следващите стъпки, улеснявайки проникването и абсорбирането на ценните съставки от крема, серума и другите бюти продукти, нанасяни върху нея.

Ексфолирането отпушва порите и помага за поддържането на чистотата и здравето на кожата. След ексфолиране кожата е по-блестяща, по-чиста, по-гладка и готова за бяла козметика и грим. Добрият ексфолиращ продукт се бори и със стареенето, отстранява излишното омазняване, помага за по-дълго запазване на бронзовия летен загар.

Част от ексфолиантите на пазара съдържат консерванти, оцветители и различна химия, която вероятно не харесвате особено ако кожата ви е чувствителна и склонна към алергии. Днес ви предлагаме рецепта за домашен скраб, който е екологично чист, полезен за кожата, без вредни съставки и без риск за чувствителната кожа.

Необходими съставки за приготвяне на ексфолианта

За домашния скраб са ви нужни само естествени съставки, които ще откриете в дома си. Те са:

  • чаша утайка от кафе,
  • чаша захар,
  • лъжичка мед,
  • сокът на един лимон.

Това е достатъчно. Ако търсите екстра ползи, може да добавите и няколко капки етерични масла, съобразени с вида на кожата ви и търсения ефект от ексфолирането. Ако имате алергия към някоя от тези съставки, например към меда, пропуснете я.

Най-важни са захарта и кафето. Захарта е естествен абразив, чиито кристалчета ефективно изтриват и премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата ви и я правят гладка, чиста и нежна. Кафето изпълнява същата роля като то е и отличен начин да ароматизирате благоуханно кожата и да се освободите от целулита. Медът подхранва, лимоновият сок се справя с пигментните петна, а етеричните масла имат различна роля според личния ви избор и нужди.

Приготвянето на скраба е лесно и не изисква умения или специални уреди. Смесват се захарта с кафето, разбъркват се и към тях се добавят медът, сокът от лимон, етеричните масла. Получената смес се съхранява на хладно в бурканче с капак. Тъй като не сте сложили консерванти, ароматният домашен скраб ще ви служи около месец, след което е добре да приготвите нов.

Желаем сладка и ароматна баня!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес