Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с дефицита на витамин D?

07 април 2023, 13:00 часа

Дефицитът на витамин D е често срещан проблем в световен мащаб и сред хората от всички възрастови групи. Над 50% от населението на света има до известна степен дефицит на този витамин.

Тялото синтезира витамин D, когато му действат ултравиолетови лъчи B. От храната се усвоява само малко витамин D.

Проблемът с дефицита му е особено актуален за хората, живеещи в страни с недостатъчен брой слънчеви дни. В рисковата група са и кърмачетата, бременните и кърмещите жени, възрастните хора, хората с наднормено тегло и тези, които водят „офисен“ начин на живот.

Как да компенсираме дефицита на витамин D

Важно е да разберете:

1. Преди да излезете на слънце, трябва да знаете, че за да произвеждате витамин D, трябва да сте на слънце от 11:00 до 14:00 часа.

2. Слънцезащитни продукти с SPF по-висок от 8 фактор, дрехи и стъкло могат да спрат UVB лъчите, необходими за синтеза на витамин D.

3. Слънчевото изгаряне също може да блокира UVB

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

4. Витамин D, натрупан през лятото, е достатъчен за около два или три месеца.

В мазната риба има много витамин D, както и в млякото, маслото, сиренето и яйчния жълтък, но дори диета, богата на тези храни, не винаги решава проблема.

Един от най-простите и ефективни начини за компенсиране на дефицита на витамин D е приемането на специални препарати. Вашият лекар може да предпише добавки с витамин D под формата на таблетки или капсули. Дозировката ще зависи от нивото на дефицит на витамин D в организма.

Кой трябва да приема витамин D?

Нужно е да направите кръвно изследване за витамин D, преди да решите да го пиете.

Оптималното кръвно ниво е между 30 и 100 ng/mL. Ниво под 30 ng/mL показва дефицит. Нива на витамин D над 150 ng/mL могат да причинят токсични прояви.

Сутрин или вечер - кога е по-добре да се приема витамин Д

Предотвратяване

За профилактика при здрави хора с оптимални нива на витамин D в нормалните количества се препоръчва прием на 1000 IU витамин D дневно за деца и 1000-2000 IU за възрастни. Препоръчително е да приемате витамин D сутрин.

Лечение

При доказана липса или дефицит на витамин D лечението е задължително. Схемата и дозите на лечение трябва да се подбират индивидуално от лекаря.

Терапевтичните дози на витамин D могат да варират от 2000 IU до 10 000 IU на ден. 1-2 месеца след началото на лечението трябва да се направи лабораторен контрол, за да се реши дали да се приемат само профилактични дози.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес