Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с безпричинното лошо настроение?

27 май 2024, 22:56 часа

Животът се подобрява, но настроението все още е на нула. Разбрахме как да се справим с унинието, за което няма видими причини.

Факт е, че нашата жизнена енергия е вид батерия, която като всяка друга, истинска, изисква презареждане или още по-добре енергоспестяващ режим. Уви, негативните емоции, дори и най-незначителните, могат да послужат като бързо „освобождаване“. Често не осъзнаваме, че много от обстоятелствата, които ни развалят настроението въпреки привидната стабилност, не са подчинени на нашите желания и усилия.

Например, ние не можем по никакъв начин да отменим слана, дъжд, киша или да повлияем на международната ситуация. Остава само да приемем обстоятелствата такива, каквито са. Учените са установили, че при хронично понижено настроение се наблюдава частична загуба на контакти между отделните мозъчни клетки. В резултат на това за човек става трудно да анализира и обработва информацията, която получава, поради което той започва да действа чрез емоции, а не чрез разум. Ето как да промените това: 

При стрес и лошо настроение: храни, които съдържат много магнезий

Викайте

Звучи абсурдно и може би донякъде смешно. Но въпреки това водещи психолози препоръчват точно тази техника - да се отървете от излишните негативни емоции като крещите. Факт е, че сдържането на негативизма е вредно и дори опасно, защото един ден рискувате просто да си спечелите нервен срив, който може да не се изразява в сълзи и истерия, а да речем затруднено дишане и ще трябва да преминете през много лекари, преди да разберете какво наистина се случва с вас.

Ето защо, преди да е станало твърде късно, започнете да крещите. Вярно е, че е най-добре да направите това напълно сами. Тогава можете да крещите каквото искате, абсолютно без да обръщате внимание на литературния характер на изречените думи. В краен случай, ако е трудно или невъзможно да формулирате проблема, викайте буквата „А“ само по себе си също е изход за негативни емоции.

Усмихнете си

Не се шегуваме. За да се усмихнете в полза на вашето тяло и нервна система, не е нужно да сте в страхотно настроение. Представете си, че усмивката е вид масаж на лицето. Разтегнете ъгълчетата на устните си в различни посоки, дори и да не ви е никак приятно. Така вашият мозък изпраща импулс към тялото ви, нещо като команда да се радвате, независимо от външните обстоятелства. Така след няколко минути наистина ще почувствате, че настроението ви се е подобрило.

Друго упражнение: представете си някой ваш приятел, който е пример за оптимизъм за вас, и сега се опитайте да копирате неговите жестове, начин на усмивка, говорене, защото това също е вид зареждане на съзнанието ви за курс на положителни промени.

Не поглеждайте огледалото, когато сте в лошо настроение

Направете си масаж

Научете се да се масажирате сами, защото масажирането на собствената ви глава перфектно облекчава стреса, общото напрежение и освен това ви помага да се чувствате защитени и уверени. Погладете главата си с отворена длан от върха на главата до врата. Можете просто да срешете косата си бавно и спокойно с гребен или четка с фини зъби.

Не забравяйте за ръцете си: разклатете ръцете си, разтрийте дланите си една в друга, след това изпънете всеки пръст, масажирайте го от върха до основата и ще усетите как спасителната топлина се разпространява не само през крайниците, но и в сърцето ви.

Дишайте

Ако все още не сте се научили да се успокоявате незабавно, да се справяте с неочаквани пристъпи на меланхолия и отчаяние, дихателните упражнения ще ви помогнат. Опитайте се да внимавате как дишате, внимавайте за вдишванията и издишванията си, защото при нервно напрежение дишането ни става объркано и неравномерно, което със сигурност не допринася за приятното настроение.

Нашето щастие е, че имаме силата да контролираме дишането си. Съзнателно регулирайки дишането си, можем да се успокоим и отпуснем. За да подредите мислите и усещанията си, поемете бързо въздух, последван от дълго издишване. Повторете няколко пъти, докато почувствате подобрение в настроението си. И ако трябва да се ободрите, направете обратното: вдишайте бавно и издишайте бързо. Упражнението трябва да се повтори няколко пъти.

Ходете

Отдавна е известно, че всяка физическа активност (не само спорт) подобрява настроението. Това означава, че няма абсолютно никаква нужда да отлагате възстановяването си! Факт е, че всяко движение произвежда хормона на радостта - ендорфин, който е отговорен за удоволствието и спокойствието. Намерете най-удобните спортове за себе си - бягане, фитнес, коремен танц, йога. Ако имате затруднения с времето, опитайте се да ходите със спокойно темпо поне половин час на ден - ходенето не само възстановява психическото ви равновесие, но и ви осигурява отлична фигура и прилив на енергия за няколко дни.

Спазвайте дистанция

За съжаление нашата среда не се състои само от хора, които ни харесват. Понякога сме принудени да контактуваме с онези, които не предизвикват ни най-малко съчувствие в нас, и ако изобщо не е възможно да откажем комуникация с тях, тогава ясното определяне на собствените ни граници и поддържането на дистанция е напълно възможно.

Първо, не бързайте да се сближавате с неприятен събеседник, въпреки новата модна тенденция, според която мнозинството предпочита свободната и дори в известен смисъл позната комуникация. Магическата дума „Ти“, колкото и да е странно, идеално помага да пестите безценната си енергия, и това изобщо не показва вашата духовна безчувственост - много по-малко арогантност, може би се дължи само на добро възпитание. Не позволявайте на негативните емоции да запълнят интимното ви пространство; в края на краищата в живота ви е имало и ще има много по-неприятни хора, отколкото бихте искали.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес