Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се спасим от преяждане и стомашни проблеми по празниците?

13 декември 2021, 12:10 часа

Едно от нещата, с които свързваме идващите празници освен подаръци е и храната. Толкова много храна. Навсякъде. И всичко е много вкусно. За жалост доста хора страдат от преяждане по време на празниците и изпитват дискомфорт в стомаха. Още по-тъжно е, че някои стигат и до болница. В тази статия ще споделим някои изпитани методи, които успокояват стомаха, както и техники на хранене, чрез които няма да преядетге.

Пийте чай от мента

Ментовият чай успокоява стомаха. Разбира се, никой не казва да изпиете чаша чай след като сте се наяли. Важно е също така да видите дали ментата ви понася - има хора, които имат непоносимост към дадени билки. Пиенето на ментов чай сутрин или през деня ще успокои раздразнения стомах. Все пак цялата тази храна е шок за организма. 

Избягвайте храни и вкусове, които дразнят стомаха ви

Люто, подправки и прекалено мазните храни традиционно са неща, които нарушават баланса на стомаха. Все пак има хора, които имат непоносимост и към други храни. Внимавайте с това какво ядете и от колко. Може да обичате люто, но ако след това ще имате болки, дали си струва удоволствието? Зелето и бобът също не понасят на повечето хора. 

Яжте равномерно и с почивки

Знаем, че на коледната трапеза всичко изглежда вкусно. Хапвайте равномерно и не прекалявайте с дадените ястия. Ако знаете, че има салата, предястие, сухи мезета, основно и десерт и искате да опитате всичко, то не е добра идея да се тъпчете с ядки. Хапвайте равномерно и си давайте почивка между ястията. Не ядете за норматив на масата. Яжте бавно, дъвчете добре храната, за да не натоварите стомаха. Направете почивка между предястието и основното и след това преди десерта. 

Пийте диджестив 

Има изключително много диджестиви, които могат да помогнат с храносмилането и да намалят усещането за тежест след обилно хранене. Вижте кое е най-доброто за вас. Малка ракия или уиски или шот Jegermaster понякога вършат чудеса. Други хора се чувстват добре след като изпият едно кафе. 

Това са нашите съвети за това как да се справите с преяждането и стомашните проблеми по Коледа. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес