Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от старите вещи без угризения?

30 януари 2022, 14:00 часа

Минимализмът у дома е тенденция, която цари вече от доста години и прави интериора да изглежда спретнат, а благодарение на по-малкия брой неща и по-подреден. Планирате ли да сбъднете мечтата си за минималистичен апартамент и да се отървете от старите уреди и мебели, без да имате угризения на съвестта? Искате ли да знаете най-важните детерминанти на минималистичния стил? Вижте нашите съвети и украсете естетичен и функционален интериор.

Минимализъм у дома - характеристики

Намаляване на броя на ненужните дреболии и мебели до минимум, строги геометрични форми, кубистични аксесоари, ярки цветове, доминиране на дърво, стъкло и метал - минимализмът в един апартамент може да има много лица, но характеристиките на всички негови вариации са преди всичко ред и хармония в интериора.

Как може да се направи това?

Изкуството да изхвърляш

Винаги е трудно да се изхвърли нещо старо... Свикнали сме да го имаме, а не го ползваме. Тръгваме да го изхвърляме, а съвеста крещи в главата ни "нееее"... И се отказваме. Но защо?

Събирането на дреболии, сувенири, стари документи и други вещи е навик, от който е трудно да се отървете. Най-често оставяме тези неща настрана с мисълта „може би някой ден ще бъдат полезни“ и така в апартаментите ни се трупат ненужни купища предмети. Ако сте вдъхновени от минимализма у дома, трябва да прилагате строги правила и просто да си кажете смело: "Това наистина не ми трябва, въпреки, че е от дядо ми".

Започнете, като разгледате съдържанието на скринове и чекмеджета – там със сигурност ще намерите стари сметки и други ненужни дрънкулки, които можете да изхвърлите без угризения на съвестта. Следващата стъпка е да проверите гардеробите с дрехи и да изберете артикули, които не са носени повече от 1 година - те могат да бъдат продадени, разменени или опаковани в торби и поставени в специални контейнери за нуждаещите се. Най-трудната задача със сигурност ще бъде да се отървете от сувенири и дрънкулки, които затрупват пространството и събират прах. Фигури или вази, поставени на рафтове, правят апартамента по-разхвърлян, така че си струва да ограничите броя им до минимум.

Стари мебели - как да се отървете от тях?

Какво ще кажете за едрогабаритните отпадъци, които не могат просто да бъдат изхвърлени в кофата за боклук под блоцка? Неизползваното оборудване може да бъде дадено на роднини или хора в нужда, но често стари елементи от интериорния дизайн не са подходящи за по-нататъшно използване. В такава ситуация си струва да използвате помощта на професионални фирми, които ще отстранят огромните стари мебели от вашия дом и ще ги извозят до специални места за тях - сметища.

Има и друг вариант - рециклиране.

Изнасянето на стари мебели и тяхното оползотворяване дава възможност за възстановяване на част от суровините, използвани за производството им, основно дърво, и следователно е екологична услуга.

Започнете от днес!

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес