Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от тъмните кръгове под очите

06 февруари 2021, 11:46 часа

Появата на тъмни кръгове под очите кара лицето да изглежда уморено, подчертава възрастта и несъвършенствата на кожата. Те възникват на фона на силна умора, хиперпигментация, но често показват скрити възпалителни процеси в организма. За да ги намалите, е необходимо да се идентифицира причината, да се използват природни средства и лекарства.

Тъмните кръгове под очите се появяват на всяка възраст. Това се дължи на особеностите на кожата, метаболитните процеси и склонността към алергии. В някои случаи проблемът се задълбочава от торбички или подуване, които трудно се отстраняват с козметика. Важно е да се изключат сериозни заболявания и възпаления, да се премахнат рисковите фактори.

Причини за появата на тъмни кръгове под очите

Има първични и вторични причини за козметичния дефект. При някои пациенти тъмните кръгове се появяват, когато кожата е твърде тънка и през нея се виждат кръвоносните съдове. Това се случва, когато липсва подкожна тъкан след внезапна загуба на тегло.

Също толкова често срещана характеристика е хиперпигментацията и натрупването на меланин в горния слой на епидермиса. Дерматологичен проблем може да бъде провокиран от:

- прекомерна страст към трупането на тен;

- меланоцитоза;

- обостряне на алергичен дерматит;

- подуване при някои заболявания;

- странични ефекти на лекарствата;

- хормонален дисбаланс;

- период на менопауза.

В редки случаи се появяват тъмни кръгове, когато кръвта се окислява и се натрупва под очите с микротравма или увреждане на капилярите. Това се дължи на съдови заболявания, които изискват укрепване с лекарства и правилно хранене.

Дефектът често се появява при преждевременно стареене, намаляване на колагена в горния слой на кожата. В допълнение към прилагането на подхранващи и овлажняващи кремове, лепенки и гелове, трябва:

- откажете се от тютюнопушенето и алкохола;

- купете си удобна възглавница, спете по гръб;

- контролирайте сезонните алергии;

- не търкайте очите си, за да не нараните кръвоносните съдове;

- внимателно отстранете грима със специални продукти;

- защитете кожата около очите със слънчеви очила.

За укрепване на кръвоносните съдове е необходимо да се ядат храни, обогатени с витамин С: билки, цитрусови плодове, зелени зеленчуци, пресни плодове и зеленчуци. Включете костни бульони, риба, домати и авокадо, за да увеличите нивата на колаген. Това ще повиши тонуса на кожата, ще помогне за намаляване на торбичките и фините бръчки и ще придаде на лицето ви свеж и здрав вид.

Маска от кисело мляко и куркума за тъмни кръгове

Имате нужда от

1 супена лъжица куркума

1 супена лъжица кисело мляко

Малка четка

Купа

Поставете куркумата и киселото мляко в малка купа и разбъркайте добре. Нанесете тази смес върху областта под очите в голям полукръг с помощта на малка четка. Оставете сместа да изсъхне върху кожата за около 15 минути. Изплакнете с вода или използвайте мека кърпа, за да избършете внимателно маската

Как действа?

Куркумата съдържа куркумин, химично съединение, което намалява увреждането от ултравиолетовите лъчи и озарява кожата. Изсветляващите свойства на куркумата придават на кожата моментален блясък, докато млякото нежно ексфолира мъртвите кожни клетки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес