Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се освободим от пристрастяването си към смартфоните?

16 юли 2023, 15:00 часа

В днешния забързан и технологичен свят смартфоните са се превърнали в неразделна част от живота ни. Тези мощни устройства ни предлагат безкрайни възможности - от комуникация и забавление до продуктивност и информация. Въпреки това, макар да предоставят многобройни предимства, телефоните ни могат да бъдат и капан за осъзнатост, който пречи на способността ни да присъстваме и да се фокусираме в момента.

Една от основните причини, поради които телефоните ни могат да бъдат капан за осъзнатост, е непрекъснатият поток от известия, които те предоставят. Всеки звук или вибрация прекъсва мислите ни и ни откъсва от това, което правим. Независимо дали става въпрос за актуализация в социалните мрежи, текстово съобщение или имейл, тези прекъсвания нарушават концентрацията ни и ни пречат да се включим пълноценно в текущите си дейности. Постоянната необходимост да проверяваме телефоните си за известия създава състояние на постоянно разсейване, което затруднява намирането на моменти на мир и спокойствие.

Как да си включа телефона, без да натискам копчето?

Нещо повече, пристрастяващият характер на смартфоните засилва техните качества, които пречат на съзнанието. Разработчиците и дизайнерите на приложения използват различни психологически тактики, за да ни държат залепени за екраните възможно най-дълго.

Безкрайното скролване, известията за натискане и целевото съдържание създават безкраен цикъл на разсейване и стимулиране. Намираме се в ситуация, в която безсмислено прелистваме каналите на социалните медии, проверяваме натрапчиво имейли или играем пристрастяващи игри, като всичко това е за сметка на способността ни да присъстваме пълноценно в реалния свят.

Освен това телефоните ни могат да попречат на осъзнатостта ни, като намалят способността ни да останем насаме с мислите си. Когато имаме свободен момент или затишие в деня, инстинктивно посягаме към телефоните си, за да запълним празнотата. Забравили сме как да се чувстваме комфортно в тишина и самота, пропускайки възможности за размисъл и самоанализ. Вместо да се наслаждаваме на моменти на спокойствие, позволяваме на телефоните си да ни отвличат вниманието от вътрешната ни същност и света около нас.

За да се освободим от капана на телефоните, трябва съзнателно да предприемем стъпки, за да възстановим контрола върху вниманието си. Поставянето на граници и практикуването на внимателна употреба на телефона може да ни помогне да възстановим баланса в живота си. Изключването на ненужните известия, определянето на зони или часове, свободни от телефони, и включването на техники за осъзнатост, като дълбоко дишане или медитация, могат да допринесат за по-здравословни отношения с нашите устройства.

Освен това насърчаването на реални връзки и ангажирането със смислени дейности извън мрежата също може да противодейства на капана на безразсъдното използване на телефона. Прекарването на качествено време с близки хора, заниманията с хобита или потапянето в природата ни позволяват да се свържем отново със заобикалящата ни среда и със самите себе си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес