Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем и лекуваме импотентност?

10 февруари 2022, 16:50 часа

Импотент е онзи мъж, който има проблеми с ерекцията от дълго време. Импотентността най-често засяга зрели мъже, но изследванията показват, че по-младите мъже съко може да изпитват еректилна дисфункция. 

Мъжете над 40 години страдат най-често от еректилна дисфункция, но броят на младите мъже с този проблем расте. Най-младите пациенти са само на 18 години. Следователно този проблем може да засегне всеки сексуално активен мъж.

Импотентни - причини за проблеми с ерекцията

Проблемите с ерекцията могат да бъдат психологически. Неправилните отношения с партньора ви, липсата на приемане от нея, страхът от полов акт, страхът, че тя няма да отговори на нуждите на партньора си или че ще забременее, могат да доведат до импотентност.

Стресът, хроничната умора и недоспиването са фактори, които също могат да доведат до проблеми в спалнята, особено когато са придружени от алкохол, тютюн, наркотици или други стимуланти.

Приемът на определени лекарства също може да причини импотентност – най-често някои антиаритмични, диуретични, антидепресанти или психотропни лекарства. Групата на лекарствата за еректилна дисфункция включва също стероиди и допинг препарати.

Най-честите причини за импотентност са проблеми с кръвообращението, причинени от високо кръвно налягане или тютюнопушене.

Импотентността обаче обикновено се причинява от по-сериозни здравословни проблеми. Един от тях е диабетът, който допринася за нарушаване на кръвоснабдяването на пениса, което причинява проблеми с ерекцията. Еректилната дисфункция може също да засегне мъже, които се борят със затлъстяване и хормонални проблеми (например намалено производство на тестостерон).

Импотентен - как да разпознаем, че мъжът е импотентен?

Импотент е мъж, който по време на сексуална възбуда има дългосрочен проблем с постигането на ерекция, което не позволява нормалоното извършване на полов акт. В допълнение, импотентът изпитва затруднения да постигне ерекция и докато мастурбира.

Импотентност - как да се лекува импотентност?

Импотентността трябва да се лекува в зависимост от основната причина. Ако проблемите с ерекцията са резултат от хормонални нарушения, се прилагат хормонални лекарства (например за компенсиране на дефицита на тестостерон). При нарушения на кръвоносната система - препоръчват се инжекции в кавернозното тяло на пениса за подобряване на кръвообращението. Може дори да се извършват хирургични процедури за подобряване на циркулацията в пениса.

Ако импотентността е психологическа, трябва да се потърси помощ от психолози или сексолози. След това можете да използвате психотерапия (индивидуално или с партньор - ако проблемите са резултат от проблеми във връзката) и дори - хипноза.

В аптеките можете да намерите и препарати, които съдържат естествени съставки, които намаляват проблемите с ерекцията, като екстракти от коприва, любист, тиква или женшен.

Лекарят може също да предпише лекарства за потентност, които позволяват на мъжете да имат нормален полов акт.

За съжаление мъжете обикновено не искат да бъдат лекувани, защото се срамуват да признаят, че имат такъв проблем или не искат да го приемат за истина. Ето защо е много важно да бъде подкрепян непрекъснато от партньора си.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес