Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разчитаме събеседника по очите (част I)

04 септември 2020, 09:16 часа

Със сигурност сте гледали много филми и сериали за това как психолозите четат мисли и емоции, просто гледат човек и забелязват неговите изражения и жестове на лицето. На някой му се отдава това умение от раждането, а на някой само с опит. Други пък имат нюх. Ако смятате, че четенето на хората е трудно, ще разсеем вашите съмнения и ще се опитаме да научим някои индикатори, които ще ви позволят да „видите” събеседника си от друг ъгъл.

1. Ако човекът насреща не ви гледа в очите

Вероятно темата на вашия разговор е притеснителна. Събеседникът ви иска да го приключи възможно най-скоро. Тогава или променете темата, или трябва да спрете разговора.

2. Директен поглед

Ако събеседникът ви гледа директно в очите, тогава най-вероятно няма какво да крие от вас. Той е създаден да говори и да се фокусира върху вас. В случай, че трябва да поискате услуга, сега е моментът да го направите. Такъв човек е предразположен към сериозен разговор и ясно се интересува от вас.

3. Бърз поглед

Ако погледът на вашия събеседник е малко неспокоен и очите му се втурват отстрани, значи нещо не е наред. Може би сте му дали смущаваща информация или просто се страхува да ви каже нещо. Във всеки случай, в момента е малко вероятно той да ви изслуша внимателно. Ето защо разчитайте на помощ или внимание, точно сега.

4. Погледът е надолу

Ако вашият събеседник постоянно гледа просто надолу или към ръце си това означава, че изпитва чувство на срам. Ако забележите рязка промяна в настроението, то най-вероятно сте изразили нещо, от което той се срамува или се чувства неудобно. Ако сте забелязали това поведение, очаквайте неприятни новини, които могат да ви разстроят. Подобно поведение може да означава и как да помогнете на себе си, за да реагирате  правилно на думите.

Следва продължение…

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес