Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете настроението на събеседника по сигналите на тялото?

12 юли 2023, 20:22 часа

Понякога е много важно не да слушате човек, а да го гледате. Нашите навици, жестове и емоции могат да разкажат за състоянието на тялото, аурата и ума повече от всички, дори и най-точните думи. Сега е моментът да се научите да разчитате хората по техните невербални сигнали.

Сигнали, показващи напрежение

Ако тялото на човек е напрегнато, значи и вътрешно има силно напрежение. Това може да се разчете по стиснати юмруци, стискане на челюсти, стиснати устни, потрепване на краката, почукване по масата с ръце и т.н.  Ако забележите това, значи нещо дразни човека.

Отпускането на тялото показва спокойствие и че събеседникът се чувства много удобно. Ако му е удобно, ще седи широко, без да се свива. Дланите му ще са отворени, а движенията ще са плавни, спокойни.

Езикът на тялото му разкрива дали той те харесва

Какво говори за неудобство, скованост

Сковаността може да се разчете чрез повдигане на веждите. Ако човек е в спокойна среда и разговорът не преминава в приятна посока, тогава повдигнатите вежди показват смущение, скованост. Виждайки повдигнати вежди без усмивка, опитайте се да прекратите разговора възможно най-скоро, тъй като човекът сега просто се чувства неудобно да говори с вас.

Човекът те харесва

Тук е важно да следите  наклона на тялото. Ако се наклони малко във вашата посока, това е много добре. Той те харесва или дори те харесва много. Ако тялото на човек остане в една позиция, това показва неутралност. Когато човек подсъзнателно се опитва да се отдалечи от вас или се отклони малко, това вече е лош сигнал. Той не те харесва по някаква причина.

Наклонената глава може да показва съчувствие. Вратът е една от най-уязвимите части на човешкото тяло, така че ние инстинктивно го покриваме, когато почувстваме опасност. Когато се чувстваме добре до човек, ние, напротив, можем несъзнателно да наклоним глави, показвайки, че сме склонни да се доверим. Когато жените харесват мъж, те или просто навеждат глави, или освен че навеждат глави, излагат врата си, премахвайки косата от нея.

Универсален ли е езикът на тялото?

Високо ниво на енергийна съвместимост

Това винаги се показва от една важна характеристика в разговора. Например, седите малко по-широко и демонстрирате разкрепостеност и след известно време събеседникът несъзнателно ви копира. Говорите без жестикулации и човекът също започва да маха с ръце по-малко.

Такова неволно копиране означава, че човекът не само ви харесва, но имате отлична съвместимост - бизнес, любов, универсална.

Събиране на мъх от дрехите

Понякога нашият събеседник може да започне да почиства с ръка мъх от дрехите или да ги приглади. Човекът със сигурност не ви слуша. Той или не е съгласен с вашето мнение, или сте много досаден по някаква причина. Ако човек по време на разговор с вас изведнъж започне да се разсейва от дрехи, телефон или нещо друго, това показва, че той най-малкото не се интересува от диалога с вас.

Полезен съвет

Не забравяйте, че част от поведението на човек може да бъде негов нормален навик. Това означава, че винаги трябва да изградите пълна картина, като следите няколко фактора.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес