Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да проверите дали яйцата в хладилника ви са годни за ядене

09 ноември 2020, 15:51 часа

Има много неща, които датата на „използвай до“ на кашон за яйца не може да ви каже. Тя не може да отчете температурата на вашия хладилник - яйцата, държани отзад, където е най-студено, издържат по-дълго от съхраняваните на вратата, което е по-далеч от охлаждащия механизъм. Не знае колко време яйцата са седнали в камиона за доставка, преди да стигнат до супермаркета, нито колко време са останали в колата ви, докато сте изпълнявали седмичните си поръчки. А какво ще кажете за яйцата, които намерите заровени във вашия хладилник, които са малко след срока на продажба: добре ли са да се използват все още?

Има много, много прост трик, който ще ви каже дали вашите яйца все още са годни за ядене, който буквално отнема секунди: тестът с плаването

Какво представлява тестът с плаването?

Вътре в черупките си яйцата имат мъничко въздушно мехурче, което осигурява мека възглавница, така че белтъците и жълтъците да не се повредят. Когато яйцата са пресни, този мехур е много малък - ако сварите твърдо супер прясно яйце, ще можете да видите колко е голямо.

Черупките на яйцата са „полупропускливи мембрани“, което означава, че въздухът може както да влезе, така и да излезе от яйцето, макар и много, много бавно. При фермерските пресни яйца има тънко покритие върху яйчената черупка, наречено цъфтеж (или кутикула), което осигурява допълнителен слой защита, запечатвайки микроскопичните дупки в яйчената черупка, за да предпази яйцето от бактерии. Когато се обработват фабрично отгледани яйца, този слой се отмива, поради което яйцата трябва да останат в хладилник, за да се забави въздушния поток между вътрешността на яйцето и външната среда.

Как работи тестът с плаването на яйца?

Сега към теста с плаване: с остаряването на яйцата въздушният джоб вътре непрекъснато се увеличава и увеличава, което означава, че когато остарее достатъчно, яйцето ще плава, поставено във вода. Прясно яйце с малък въздушен джоб веднага ще потъне в чаша вода.

Да приемем, че сте забравили да направите тест за плувка и вече сте счупили яйцата си: какво може да се направи? Старите яйца ще миришат на сяра, така че ако яйцата ви имат някаква миризма, хвърлете ги. Ако изглеждат и миришат добре, можете да ги готвите.

Преварените яйца са токсични

Как да приготвите ПЕРФЕКТНИТЕ яйца на очи за закуска или обяд

Ядем яйцата грешно. Ето как е правилно

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес