Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем влагата от прозорците от раз?

25 ноември 2023, 15:33 часа

Влагата върху прозорците е проблем за много обитатели на къщи и апартаменти. Особено често се наблюдава върху пластмасови прозоречни конструкции през студения сезон. Стъклото замръзва по периметъра, създавайки ефекта „плачещи“ прозорци. Може да има няколко причини за ефекта на „плачещия“ прозорец.

Висока влажност

Ако нивото на влажност в жилищните помещения надвишава 30-45% (максимум 60%), по прозорците неизменно изниква влага. Това е първият и ясен знак, че стаята е прекомерно влажна – и, ако не се реши проблемът, скоро активно ще се развият вредни микроорганизми.

Неправилно изчислена точка на оросяване

Ако температурата в хола е под „точката на оросяване“, водните пари, съдържащи се във въздушните потоци, се утаяват върху различни повърхности, включително прозорците. Ето защо в домовете се препоръчва да се инсталират отоплителни уреди под прозореца: по този начин стъклото се затопля добре и създава вид „завеса“, която предотвратява навлизането на студен въздух в стаята.

Некачествена дограма или монтаж

Ако прозорците и наклоните са монтирани неправилно, херметичността на конструкцията се нарушава и в резултат на това върху повърхностите започва да се събира влага. В допълнение към лошото качество на монтажа, причината за „плачещото“ стъкло може да се крие в самите прозорци, а именно: дефектен или недостатъчен брой камери, сгрешена дебелина на прозореца с двоен стъклопакет (препоръчва се инсталирането на 3-камерни системи с широк профил).

Как да се преборите с влагата в автомобила

Лоша вентилация

С помощта на вентилационна система и редовно проветряване влагата се отстранява от помещението чрез въздушни течения. Ето защо е важно да осигурите на жилището добра вентилация, да отваряте прозорците всеки ден (особено при готвене, пране, сушене на дрехи), а също и да включвате аспиратор.

Недостатъчното отопление, изобилието от често поливани растения, течовете, различните домакински дейности и жизнената дейност на самия човек (дишане, изпотяване) също са причините за появата на влага по прозорците.

Защо „плачещите“ прозорци са опасни?

Влагата по прозорците на пръв поглед не е спешен проблем. Но тя може да причини значителни финансови разходи и необратими резултати. Например:

- разпространява гъбички и мухъл.

- разрушава стенни довършителни работи;

- създава нездравословна и некомфортна атмосфера;

- намалява топлоизолацията и увеличава топлинните загуби.

- замъгленото, влажно стъкло закрива гледката и намалява потока от естествена светлина.

5 начина за премахване на влагата от прозорците

Влагоуловител

Универсалният способ е да се инсталира битов влагоуловител в жилището. Това е „умна“ технология, която работи автоматично, непрекъснато и в широк температурен диапазон. Баня, кухня, детска стая или дори неотопляеми помещения (балкон, мазе, таван) - устройството е подходящо за всяка стая в къщата или апартамента. Главното е да изберете правилното оборудване, да зададете желания диапазон на влажност и да не забравяте периодично да изпразвате резервоара за отпадъчната вода. Тази опция е много проста, достъпна, ефективна и се препоръчва за редовна употреба.

Завинаги ще забравите за влагата по прозорците на колата, ако направите това

Намалете перваза на прозореца

Тези, които обичат да отглеждат растения върху перваза на прозореца, често го поръчват да бъде много широк – без да съобразяват, че това блокира достъпа на топъл въздух от радиатора към стъклото. Препоръчително е да направите перваза на прозореца толкова широк, че да не покрива отоплителното оборудване: така стъклото ще се затопля и влагата ще се изпарява.

Направете конвекторен екран

За целта трябва да инсталирате плочи с малка ширина под ъгъл 30-60 градуса, които ще насочват топлия въздух от отоплителното устройство към прозоречната система.

Инсталирайте вентилационни клапани

Сред модерните пластмасови прозорци има модели с вградени клапани, през които се обменя въздух и се отстранява излишната влага от помещението. Но при липса на такива, можете сами да оборудвате конструкцията с тях.

Добавете отоплителни уреди

Ако централното отопление не осигурява достатъчно топлина, трябва да се използват допълнителни електрически уреди, които е препоръчително да се поставят в непосредствена близост до прозорците.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес