Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поискате ПОВИШЕНИЕ - 4 полезни съвета

17 март 2022, 08:51 часа

1. Опитайте се да влезете с настроение

Вашият шеф, когото ще попитате, е човек с нормални човешки емоции. А това означава да не започвате разговора за заплатата, когато не е в добро настроение, когато има лош ден или когато е нервен от предстоящи бюджетни съкращения. От друга страна, ако току-що сте сключили печеливша сделка с важен клиент, получили сте възторжени отзиви за голям проект и шефът е доволен от вас, време е да му напомните за компенсация.

2. Анализирайте текущата ситуация

Ако не знаете каква е пазарната цена за подобна работа, направете проучване, преди да поискате повече пари. Между другото, това не е лесна задача. Интернет е пълен с примери, но те са малко полезни в индивидуален смисъл, защото често една и съща позиция в различни компании предполага различни задачи.

Най-пълната информация, колкото и да е странно, се дава от разговори с колеги и от уста на уста. Разбира се, мнозина не обичат да бъдат питани: „Колко печелите?“, но те с удоволствие говорят по темата: „Какво бихте очаквали от работата във фирма А и на каква заплата бихте се съгласили?“ . Много информация за нивото на доходите в определена професионална област може да се получи от фирмите за набиране на персонал – задавайте въпроси, демонстрирайки интерес към ситуацията на пазара или се преструвайте, че сте търсещ работа.

3. Обмислете какво да кажете

Устоявайте на изкушението да дадете подробен отчет за заслугите и да обясните защо заслужавате повече заплащане - направете искането кратко. Всичко, което трябва да направите, е да подчертаете, че заслужавате повишение, защото старанието е налице и отговорностите са се увеличили.

Ако имате предвид конкретна сума, добре е да я посочите. Но също така е приемливо да не започвате с конкретна цифра, а да я държите в главата си, докато не попитат на какво разчитате.

4. Какво да направите, ако отговорът е „не“ или „може би“

Ако шефът не каже твърдо „да“, а казва, че ще помисли и ще се свърже с вас, не се обезкуражавайте. Много мениджъри избягват незабавното одобрение, дори ако искането не е под съмнение. Но ако чуете „може би“, изяснете какво да очаквате след това, като попитате „Мога ли да ви напомня за това след седмица?“ Или, ако шефът ви обикновено е сериозен и държи на думата си, просто изразете своята признателност.

Към отказа също трябва да се подходи конструктивно, като се използва като причина да попитате: „Бихте ли ми казали какво смятате, че е необходимо, за да получа повишение в бъдеще?“

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес