Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържаме стройна фигура и остър ум?

22 май 2024, 12:03 часа

Нашите предци са водили много активен начин на живот. Постоянното движение е ключът към успешната човешка еволюция. Днес реалността е такава, че за да получим това, от което се нуждаем, често дори не е нужно да ставаме от дивана. Този страничен ефект на съвременните технологии засяга не само фигурата ни, както вече всички знаят, но и мозъка ни. За щастие има как да се погрижим за телата и ума си, като просто обърнем внимание на едно простичко, но толкова важно нещо: Движението. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се движите повече.

По-бързо, по-високо, по-умно!

През 2004 г. списание публикува статия от известни еволюционни биолози, доказващи, че човекът е успял да оцелее до днес единствено благодарение на спортната си подготовка. По време на еволюцията краката стават по-дълги, пръстите стават по-къси, а вътрешното ухо поддържа координацията и баланса. Но най-важното е, че човешкият мозък, пропорционално на тялото, се е увеличил много по-бързо от този на други същества на планетата. Бягайки, хората станали по-умни.

Нови връзки

Физическата активност осигурява хранителни вещества за мозъка, контролира възпалението в тялото, подобрява нивата на кръвната захар, увеличава размера на центъра на паметта и създава нови неврони. Но човек не става по-умен само защото в мозъка са се появили нови клетки. Те трябва да бъдат вплетени в съществуващите мрежи. Спортът помага за създаването на тези нови връзки.

3-минутен фитнес достатъчен за добра фигура

Половин час на ден

Физическата активност не трябва да е напрегната, за да бъде ефективна за вашия мозък. И това е едно от основните предимства в забързания съвременен живот. Изследване показва как дори по-възрастните хора, които спортуват само 20-30 минути на ден, подобряват паметта, вниманието и езиковите си способности. Ако не можете да отделите половин час, разделете това време на 3 по десет минути на ден - експериментите доказват еднаквата ефективност на двата метода.

Относно "коремчетата"

През 2005 г. е проведено специално проучване, при което са измерени обиколките на ханша и талията на стотици хора, след което това съотношение е сравнено с промените в мозъка. Тоест авторите на експеримента си поставили много нетривиална задача. Резултатите се оказали сензационни: с увеличаването на „корема“ зоната на мозъка, отговорна за паметта, намалява!

При човек, който води заседнал начин на живот, смущенията във функционирането на всички органи са неизбежни, а центровете за контрол на апетита и теглото в мозъка са първите, които се провалят.

Магическата сила на движението

Всеки разбира, че наднорменото тегло е неудобно, грозно и вредно. Но поради умора или липса на време много хора не ходят на фитнес и понякога дори не намират морална сила да направят 20-минутен джогинг сутрин. В този случай човек със сигурност ще бъде принуден да се движи в даден момент от живота си поради опасността да загуби значителен брой точки от своето IQ.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес