Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

16 юни 2024, 22:10 часа

Да се ​​отървете от излишните килограми е само половината от битката. Както показва опитът, много по-трудно е да се консолидира постигнатият резултат. Казваме ви как лесно да останете във форма след отслабване.

Дни на гладуване

Уви, избирайки пътя на диети и различни хранителни ограничения, е малко вероятно да успеете да избегнете сривове, защото тялото понякога изобщо не е готово да се откаже, да речем, от шоколада, който подобрява настроението и като цяло има благоприятен ефект върху общото психологическо и физическо състояние. Така че, ако възникне срив (и то доста сериозен), не бързайте да се отчайвате и да влошавате текущата ситуация в любимата си сладкарница.

Дните на гладно ще ви помогнат да върнете теглото си към нормалното и да поддържате баланса в тялото си. Такива дни включват строги ограничения, например можете да намалите максимално общото съдържание на калории в ежедневната си диета или дори да се ограничите до един продукт. В този случай ябълките, кефирът или елдата са идеални за вас.

Спорт

Ако спортните тренировки са се превърнали в основния ви начин за загуба на наднормено тегло, тогава след като постигнете идеална форма, не бързайте да изхвърляте членството си във фитнеса. Вярно е, че сега ще ви трябва не толкова интензивност, колкото редовност на упражненията. Просто казано, тялото ви трябва да е постоянно в добра форма, не си позволявайте да се отпуснете. В противен случай загубените килограми рискуват да се върнат в излишък. Основното нещо е да намерите спорт, който наистина ви носи удоволствие - обучението не трябва да се превръща в тежък труд. Ако тренажорите вече ви отвращават, опитайте с конна езда или плуване.

Това е най-добрата ядка за отслабване

Ограничаване на въглехидратите

Най-накрая дойде онзи щастлив момент, когато отново можете да си позволите шоколадово блокче или дори парче торта. Въпреки това, трябва да бъдете най-внимателни с десертите: опитайте се да ядете висококалорични храни за закуска, тогава тялото има всички възможности да преработи нездравословна храна до вечерта.

Освен това внимавайте за порциите - вашата торта трябва да е малка (най-вероятно ще трябва да забравите за еклерите завинаги). Що се отнася до бавните въглехидрати, те могат да бъдат прехвърлени на обяд или дори вечеря. Но не забравяйте: въглехидратите, заедно с мазнините, са главният враг на вашето ново тяло. Например оставете каша с масло или макарони със сирене, дори пълнозърнести, за закуска.

Дробно хранене

Със сигурност по време на диетата сте ограничили не само размера на порциите, но и броя на храненията. Честото хранене на малки порции се нарича дробно хранене. Този метод кара тялото да разбере, че храната се доставя непрекъснато, което означава, че няма смисъл да се съхраняват резерви в корема и бедрата.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

Отказ от алкохола

Както знаете, сладките вина и особено различните ликьори са много по-калорични и опасни за фигурата от шоколада, така че ако незабавно се откажете от алкохола, имате всички шансове да поддържате идеалната си форма. Що се отнася до силните напитки, те, практически лишени от калории, имат друго опасно свойство - те притъпяват вниманието и влошават чувството на глад, така че не можете да се сдържате и да контролирате какво ядете. Ако все пак имате нужда от чаша алкохол от време на време за емоционално разтоварване, изберете сухи червени вина.

Калориен баланс

За да поддържате тегло след отслабване, трябва да приемате същия брой калории на ден, колкото изгаряте по време на ежедневната си активност или редовна тренировка. Факт е, че ако приемате голям брой калории и не можете да ги изгорите, волю или неволю ще си върнете загубеното тегло. Сега, след като сте работили толкова усилено, за да постигнете целта си на кантара, добавете около 200 калории на седмица към вашата диета. И ако продължите да отслабвате, постепенно увеличавайте броя на тези калории, докато не сте сигурни, че поддържате теглото си на същото ниво и не губите или качвате килограми

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес