Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите прибори за хранене от стомана, мелхиор или сребро до блясък?

09 август 2024, 15:16 часа

Абсолютно чисти, полирани, лъскави прибори за хранене са гордостта на всяка домакиня и важен елемент от сервирането на масата. Но ако ножовете, вилиците и лъжиците, особено тези от определени сплави, не се обгрижват правилно, външният им вид ще се влоши.

Общи правила за почистване

Важно е да се вземе предвид материалът, от който са направени приборите: неръждаемата стомана, среброто и мелхиорът изискват напълно различни подходи и средства. Но има редица общи правила, които важат за почистването на всякакви прибори за хранене.

Как да почистите приборите за хранене у дома?

·       Конвенционалните продукти, използвани за миене на съдове, не могат да се справят със старите петна, образувани от плака

·       Ако това са прибори с издутини и шарки, трябва да ги почиствате възможно най-често.

·       Не използвайте метални четки или груби абразивни прахове

·       Приборите за хранене трябва да се мият веднага след хранене. Или трябва да се накиснат в топла сапунена вода, така че мръсотията и остатъците от храна върху тях да не изсъхнат и да реагират с металната повърхност.

·       Всички продукти един по един след измиване се избърсват с памучна кърпа.

·       Полирайте приборите с естествени тъкани като филц.

·       Не използвайте избелващи препарати: Те увреждат горния хромиран слой, което води до матовост на продуктите.

Почистване на прибори от неръждаема стомана

Можете да използвате прости импровизирани средства, които са безопасни за здравето.

·       Утайката от кафе, нанесена върху гъба, ще помогне за премахване на тъмните остатъци от чаените лъжички и мръсотията от дръжките на вилицата.

·       Смес от сол и сода. Добавете супена лъжица сол и сода на литър вода, кипнете и поставете съдовете във вряща вода, киснете в разтвора 15-20 минути, след което изплакнете с хладка течаща вода.

·       Картофи. Можете да избършете устройствата със сурова картофена каша или да ги поставите в картофен бульон за 30 минути, след което изплакнете с чиста вода.

Ето как да почистим вилици и лъжици, така че да искрят от блясък

Почистване на прибори от мелхиор

·       Разтвор на сода  - 50 g на 1 литър топла вода. Трябва да накиснете приборите там за 5-10 минути и след това да избършете с парцал. Силно замърсяване може да се изтрие с влажна паста от сода, но не и с прах.

·       Натрошената креда, разредена във водка и нанесена върху парче велур, помага да се лъсне мелхиорът до блясък.

·       Разтвор от люспи от лук. Приборите трябва да се киснат в бульон от лук, след това да се изплакнат с вода и да се избършат.

За да не потъмняват приборите, съхранявайте ги увити в стреч фолио.

Сребърни прибори

·       Смес от амоняк, няколко капки пероксид и течен сапун в чаша вода. Приборите се поставят в този разтвор за 30 минути. След това трябва да бъдат изплакнати и избърсани.

·       Смес от прах за зъби с няколко капки амоняк се нанася върху приборите с памучен тампон. След като изсъхне, отмийте с вода. Приборите се избърсват на сухо.

·       Киснене в разтвор на кока-кола с фосфорна киселина. Приборите се слагат в разтвора и се загряват на огън.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес