Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да овлажниш въздуха у дома, ако нямаш овлажнител?

04 януари 2022, 15:35 часа

Усещате ли, че въздухът в дома ви е сух? Сухият въздух в помещенията може да се появи през цялата година, но е особено забележим през зимните месеци. С понижаването на температурите и включването на отоплението в дома той става по-сух и може да изпитате симптоми като сълзене на очите, суха и раздразнена кожа, сухи лигавици или дори проблеми с нощния сън. Изпитването на симптоми вследствие от сухия въздух са често срещани, но всъщност има някои трикове (както добри, така и по-малко ефективни) за повишаване на влажността в дома!

1. Зелени растения

Зелените растения изпълняват две функции - от една страна, те са декоративни, но също така е известно, че повишават влажността в помещението. Ето няколко примера за добри попадения, ако искате да увеличите влажността в дома си с помощта на растения:

- Златна палма

- Епипремнум ауреум (Дяволски бръшлян)

- Буш палма

- Алое

- Бамбупалм

- Хлорофитум (Зелена лилия)

- Бандрацена

- Дърво на живота

- Каучуково дърво

- Фикус

- Филодендрон със сърцевидни листа

- Пеперомия

- Фикус Лирата

- Арека, кокосова палма

Растенията могат да бъдат добро решение, но имайте предвид, че са необходими доста на брой, за да постигнете същите резултати като с овлажнител.

2. Мокро пране

Трик на домакинята е да закачи прането в стаята, тъй като мокрите или влажни дрехи могат да увеличат влажността. Ако живеете в жилище с по-малка площ обаче, съществува риск прането да заеме твърде много място и пространството лесно може да се претрупа.

Може да не е елегантно, но окачването на прането върху радиаторите също помага да се направи въздухът по-влажен. За целта просто прострете влажните дрехи у дома и също се насладете на приятен и чист аромат.

3. Купи с вода

Последният съвет е да ползвате купи за вода. Тъй като тя се изпарява, влажността в дома се увеличава, но тук е същото като при растенията - може да са необходими относително голям брой купички с вода, за да се увеличи влажността толкова много, че да се усети. Има и друг неприятен момент - трябва да внимавате да не ге настъпите или разсипете по някакъв друг начин.

Друг прост, но ефективен метод се състои в поставянето на съд с вода върху печката за дълго време. Оставете да ври, докато почти напълно се изпари и въздухът веднага ще придобие по-висока степен на влажност. Може да добавите и билки към водата. Така въздухът ще е още по-приятен.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес