Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледаме Каланхое вкъщи

07 юни 2021, 11:18 часа

Каланхоето привлича вниманието със своята необичайна красота и ярки цветове. В допълнение, растението има лечебни свойства. Времето, прекарано в грижи, се отплаща с естетическото удоволствие, което всеки изпитва, когато съзерцава разцъфналия храст джудже. Как да отглеждате каланхое у дома?

Каланхоето е и стаен лекар, и дърво на живота, и аналог на женшен. Полезните свойства на растението отдавна се използват в алтернативната медицина. Въпреки това, производителите на цветя оценяват преди всичко естетиката на цветето, което внася свежест и дух на природата в интериора.

Съществуват повече от 200 вида каланхое. Представители на вида в естествени условия се простират до 4 м. Но има и маломерни сортове (15-20 см), които красиво цъфтят с шапки или сладки камбани. 

Почти всички сортове екзотични растения имат лечебни качества в една или друга степен. Най-голям ефект обаче, когато се използва в народната медицина, осигуряват сортовете: дегремона и пернато каланхое.

Дегремона

Често срещан сорт, който е изключително популярен сред производителите на цветя. В дивата природа културата расте в Мадагаскар. В дивата природа височината на растението е 1,7-2 м. В закрити условия стъблото достига до 50 см. Листата имат малки петънца и ивици, цветът е сив или зеленикав. Розовите или лилави съцветия са големи.

Пернато каланхое

Растението в закрити условия расте на височина до 1 м. В дивата природа стъблото се простира 1,5-2 пъти по-високо. На мощна основа растат овални листа, които са оформени по краищата с зъби. Съцветията са големи, тръбести. Дължината им достига 20-25см. Външно цветята приличат на камбани.

Необходими условия за отглеждане на каланхое

Флористите обичат каланхоето. Това цвете, което предизвиква много положителни емоции, не изисква на практика нищо в замяна. Не е необходимо да се храни често, да се разсажда и да се извършват сложни действие. Можем да кажем, че растението дава повече, отколкото изисква по отношение на грижите.

И все пак, когато отглеждате каланхое, трябва да се придържате към следните правила на технологията.

Температура

През пролетта и лятото цветето понася добре стайната температура. В силна жега те намират място на терасата или балкона. През зимата започва период на покой. Идеалният режим за културата се счита за температура на въздуха в рамките на 6-8 °.

Справка! За стимулиране на пъпките се препоръчва да се създаде температурна разлика за растението между нощните и дневните стойности в диапазона 5-7 °.

Влажност

Когато отглеждате каланхое в апартамент, пръскането може да бъде пропуснато. През зимата тази процедура влияе отрицателно върху растението, провокирайки развитието на патогенна микрофлора. За да почистите листата от прах, достатъчно е периодично да правите душ за цветето. През студения сезон производителите на цветя се справят, като избърсват листата с влажна кърпа.

Мокрото избърсване на листата е част от цялостна антипаразитна програма. Благодарение на тази грижа се предотвратява увреждането на растението от паякови акари или брашнести въшки.

Осветление

Каланхоето обича ярка, но разсеяна светлина. Избягвайте пряка слънчева светлина. Ако планирате да подредите цветя на перваза на прозореца, препоръчително е да изберете прозорци от западната или източната страна.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес