Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да омекотите стар хляб, така че да не се налага да го изхвърлите

09 ноември 2020, 15:58 часа

Когато сe полакомихте и си купихте огромен, разкошен, занаятчийски хляб на фермерския пазар, си обещахте, че непременно ще го нарежете и ще замразите онова, което не можете да ядете същия ден, за да бъдете в състояние да защитите целостта на споменатия хляб през цялата седмица. Разбира се, пак сте забравили да направите това и сега имате гигантски хляб, който е твърд като скала и ви изпълва с незабавно съжаление.

Но не всичко е загубено! Противно на общоприетото схващане, хлябът, който е остарял, всъщност може да бъде върнат към живот. Докато не е покрит с плесен и все още прилича на хляб, има шанс. Всичко, от което се нуждаете, е вода, фурна и вяра. Ето всичко, което трябва да знаете за омекотяването на хляба.

Стъпка 1

Загрейте фурната си до 150 градуса.

Стъпка 2

Пуснете чешмата и намокрете хляба. Да, правилно прочетохте. Може да противоречи на всеки инстинкт, свързан с хляба, но имате нужда да вярвате в процеса. Водата, когато се нагрее, ще се превърне в пара, която ще рехидратира питката отвътре. Уверете се, че сте намокрили всеки сантиметър от кората.

Стъпка 3

Поставете хляба директно върху решетка в центъра на фурната и печете пет минути, след което проверете състоянието му. Може да отнеме от 5 до 15 минути, за да се съживи хлябът, в зависимост от това колко вода е погълнал и колко е бил сух преди това.

Стъпка 4

Когато кората на хляба ви се превърне в хрупкава и напукана и отрязаната страна на хляба стане мека сякаш е туко що изпечен, хлябът е готов. Преместете го на дъска за рязане и покрийте с кухненска кърпа за няколко минути, за да може да продължи да омеква от парата отвътре. След това можете да му се насладите сякаш туко що сте го купили.

Още: "Основните митове за хляба"

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес