Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

19 април 2024, 20:42 часа

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър сочи, че хората, нанасящи обиди, имат определени проблеми, свързани с комуникацията, психиката и поведението си, но сме убедени, че не е нужно нито да се ядосвате на нечия обида, ако не сте съгласни с нея и ако всъщност не е градивна критика, нито да търпите хора, изричащи обиди, в живота си.

Преди обаче да прочетете как да не се ядосваме, ако сме обидени, следва да си отговорим честно на въпроса дали обидата не е критика и има ли зрънце истина в нея. Случайна и неумишлена ли е, грешка на човека срещу нас, или е нанесена целенасочено с цел да ни уязви, нарани, злепостави? От член от семейството ли е, приятел, висшестоящ, или от непознат?

Ако в думите на обидилия ви има капка истина, ако не е злонамерена обида, ако обидилият ви е ваш близък, колега, клиент или ръководен кадър, то си струва вместо как да не се ядосвате да се запитате защо се е стигнало до тази обида, дали не сте сгрешили вие, как да коригирате и вие поведението си, за да няма основание за изричането ѝ, както и да проведем открит разговор с обидилия, споделяйки му спокойно и откровено как ни кара да се чувстваме тази обида и интересувайки се защо е изречена. Подобен диалог би могъл да е в основата на едни по-открити и по-перфектни взаимоотношения с обидилия ви, както и да помогне за вашето лично усъвършенстване.

4 начина да отговорите на обидата с достойнство: Репутацията ви ще остане непокътната

Ако обидата е нанесена от непознат, може да е по-лесно да я преглътнете, или напротив – да реагирате на свой ред агресивно и неуместно, нанасяйки обиди. Това би било във ваш ущърб – ще изразходвате време и енергия за нещо и някои, който не ги заслужава. Спестете си неприятните емоции, като се научите как да не се ядосваме, ако ни обидят и какво да направим.

Как да не се ядосваме на обиди?

Обида от непознат е в състояние да съсипе деня ви? А защо допускате това? Не обидата, нея няма как да я спрете, това не зависи от вас, въпросът е защо допускате емоциите, щастието, настроението ви, самочувствието да се влияят от непознати хора, които нямат стойност за вас.

Ако не се ядосвате на обиди, няма да трупате гняв в себе си, който е в основата на лошото психическо и физическо състояние и доказано ви разболява. Не съумявате да не изпитате гняв? Вижте тези съвети как да не се ядосваме на обиди и си осигурете спокойствие и имунизация срещу обиждащи.

Ако просто продължавате да позволявате на тези хората, които общуват системно с обиди, да се докосват до вас, ако обръщате внимание на думите им, винаги ще бъдете ядосани или раздразнени, а това е пагубно за вас, щастието и настроението ви, така че е време да отворите нова страница в живота си – на непукиста, който подминава поредния неуравновесен обиждащ човек с усмивка и бързо забравя за онова, което е излязло от устата му.

-          Погледнете различно на ситуацията – човек, който обижда, без да има защо, е дълбоко нещастен, макар да не го осъзнава, има неосъзнат проблем и заслужава съчувствие. Обидата е неговият механизъм за справяне с тъга, страх, ниско самочувствие и прочие. Почувствайте се като неговия психолог или лекар, като спасителят му, а не като засегнат. Така вместо да се обидите, ще се почувствате горди.

-          Реагирайте с усмивка, отговорете на грубостта с добра дума. Ще обезоръжите противника и учудването му ще ви накара да се засмеете по-късно вместо да се ядосвате на случилото се.

-          Опитайте се да разберете защо някой произнася обиди. Изразява мнение, критика или целенасочено ви обижда, за да ви нарани? Често правим силни заключения от непълно, лекомислено или лошо формулирано мнение. В повечето случаи хората не искат да обидят и не следва да се гневим, че лексиката или речевите им способности са толкова бедни, че думите им звучат като обида.

5 зодии, които не могат да простят обида

-          Извлечете позитивното от ситуацията – доволство, че сте научили навреме да стоите далеч от този човек, критика, която ще ви помогне да работите върху себе си и да се усъвършенствате, тренировка как да владеете себе си и да не отговорите с обида, нагледно показно колко зле  изглежда отстрани човек, произнасят обиди и т.н.

-          Разберете контекста, в който се казва нещо. Това е особено подходящо за онлайн общуване или всяка ситуация, в която има алкохол. И консумиралите алкохол, и тези, които не се чуват и виждат, а само четат, могат да разберат напълно погрешно какво е казала другата страна. Усилията не си струват, просто подминете и ако някога срещнете човека очи в очи на трезва глава, обсъдете ситуацията с него.

-          И накрая, но не на последно място – имайте предвид религията, културата, националността на човека, който мислите, че ви е обидил. Възможно е в неговата страна това да не е обида.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес