Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да настроите график за сън и да започнете да спите достатъчно?

12 септември 2023, 21:00 часа

Ако през лятото, по време на сезона на отпуските и късните разходки, много хора съсипаха целия си режим на заспиване и събуждане, то през есента е време да се включите отново в него. В края на краищата, работата не чака. Но как бързо да преминете от навика да заспивате късно към по-ранния процес, за да имате време за сън?

Лягането трябва да е моментът, в който всички грижи за деня са зад гърба ви, независимо дали нещата са свършени или не. Но колко лесно е да вземеш и оставиш всичко до сутринта, да заспиш и да станеш навреме?

Има много съвети за по-добър сън. Добре е да си дадете една седмица за връщане на режима. Въведете по едно ново правило всеки ден. И след 7 дни вижте какъв ще е резултата.

Това е най-подходящото време за сън

Ден 1: Премахнете нежелания шум от спалнята

Звукът е една от най-важните бариери пред здравия сън. Идентифицирайте шумовете и ги отстранете веднага или ги изключете навреме.

Ден 2: Поддържайте комфортна температура

Смята се, че температурата в помещението трябва да бъде около 20-22 градуса.

Ден 3: Облечете любимата си пижама

Когато имате специално спално облекло, още по-красиво и възможно най-удобно, и винаги спите в него, това служи като сигнал за тялото, че е време да заспи. Дори да е само тениска, уверете се, че е само за спане, не я носете вкъщи през другото време.

Ден 4: Пийте чай от лайка или лавандула

Пиенето на нещо топло и успокояващо може да ви постави в правилното състояние и да ви помогне да не мислите за грижите на деня. Мента, лавандула, лайка - опитайте всичко и се спрете на любимото.

10 съвета за здравословен сън

Ден 5: Не забравяйте да медитирате

Дори няколко дълбоки вдишвания ще помогнат за облекчаване на прехода към сън. Днес има много приложения за медитация. Изберете най-приятното за вас и се научете да релаксирате.

Ден 6: Гореща вана или душ

Ритуалът по къпане може да улесни прехода към сън и дори да ви помогне символично да отмиете спомените от изминалия ден.

Ден 7. Приемете, че денят е свършил, дори и да не сте направили всичко.

Понякога няма как да свършите всичко, което сте планирали за един ден. Но не е нужно да се изнервяте от това. Научете се да приоритизиране и да се справяте с недовършената работа, а вечер непременно намерете време за презареждане, за да можете на следващия ден да се върнете бодро към списъка си със задачи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес