Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изсушим въздуха в стаята - ето какво трябва да направите!

18 февруари 2023, 19:44 часа

След настъпването на по-студените сезони, освен с ниските температури, се сблъскаме и с още един проблем, който може да причини много неудобства: влагата. В затворени помещения с лоша вентилация наличието на влажен въздух улеснява появата на мухъл и неприятна миризма. Но има начини да премахнете лесно влагата от стаята!

1. Отворете прозорците

Когато температурите паднат, ние сме склонни да затворим всичко, за да избегнем навлизането на студен въздух в жилището. Но отварянето на прозорците през деня освен, че улеснява навлизане на естествената слънчева светлина, също помага за циркулацията и обновяването на въздуха в затворените помещения. Може да премахнете влагата от спалнята и като отворите вратите на шкафове, чекмеджета и други мебели, за да обновите въздуха в тях. Що се отнася до банята, важно е вратата и прозорецът й да се оставят отворени след използване – така парата ще излиза, и в банското помещение няма да се натрупва влага. Използването на вентилатори във всички тези помещения също помага за ускоряване на процеса на циркулация на въздуха!

2. Тебеширен прах

Практично решение за избягване на влагата е да използвате тебеширен прах, увит в мрежест плат - например тюл. Тебеширеният прах ще помогне за абсорбиране на влагата и по този начин ще предотврати образуването на мухъл. Това е чудесен съвет за малки помещения, като вътрешни килери и дрешници.

3. Въглища

Подобно на тебеширения прах, въглищата също са евтина и достъпна алтернатива за предотвратяване на появата на мухъл, защото спомагат за абсорбирането на влага от въздуха. Така с лекота може да избегнете овлажняването в по-малките части на жилището, като килери и мазета. Просто сложете малки парчета въглища в съд и го оставете в някое кьошенце.

Какви са причините за поява на влага и мухъл?

4. Хидроизолационна боя

Друг симптом за влага, който може да засегне дома ви, освен появата на мухъл, е появата на мехурчета по стените. Често това се случва поради липсата на хидроизолация и може да се влоши от други фактори, като лоша вентилация и слабо осветление. Един от начините да предотвратите това е да нанесете хидроизолационни бои по стените. Тези бои са специално разработени, за да предотвратят навлизането на влага в повърхностите и да ги запазят!

5. Влагоуловител

За да се предпазите влагата веднъж завинаги, ще ви е необходима по-ефективна и постоянна мярка, като например изсушител на въздуха или влагоуловител. Този уред работи като своеобразен филтър. Той поема влажен въздух отвън, отстранява влагата и го вкарва в помещението вече без нея. По този начин контролирате постоянно нивото на въздушна влажност. Това го прави отличен вариант за ефективно сушене на вътрешна среда, без необходимост от отваряне на прозорци, например. В допълнение, преносимият влагоуловител е безшумен, лек и лесен за транспортиране до места с по-висока влажност!

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

6. Основно почистване

Каквито и средства да използвате срещу влагата, не може да се мине без почистване на стените, вътрешните части на мебелите и други предмети от интериора. Най-добре е редовно да минавате с кърпа, за да отстраните мръсотията и да сте наясно с възможни прониквания на мухъл и плесени. Това е един от най-важните съвети: винаги бъдете нащрек, за да откриете евентуални течове по стените!

Ако откриете огнища на мухъл, ще е необходимо да извършите дълбоко почистване на място: в кофа пригответе разтвор с белина и вода. След това използвайте четка за почистване, за да изтъркате добре плесента. Можете също да използвате мек сюнгер, за да потъркате още малко; после със суха кърпа ще премахнете влагата до максималната възможна степен и ще оставите мястото да изсъхне окончателно. Също така направете обстановката възможно най-проветрива и помислете за инсталиране на климатик, за да не се повтаря този проблем.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес