Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним паяците от вкъщи БЕЗ да ползваме отровни химикали

28 август 2021, 07:45 часа

Паяците са най-често срещаните посетители в домовете ни. Но голяма част от хората се страхуват от тях, а и друг негатив са паяжините, с които засипват стаите. Дори фобията от паяци си има име – арахнофобия. Съветваме ви да не използвате силни химикали и препарати за да се отървете от паяците у дома. Вместо това, ние ще ви дадем някои полезни съвети как да ги прогоните с домашни средства. Продължете с четенето, ако искате да се справите с този проблем.

Да прогоним паяците от дома си.

Почиствайте редовно

Най-важно за един дом е редовното му почистване. Паяците най-често се срещат при наличието на боклуци и непочистени кофи. Освен това, в градината се крият под купища листа или при стари гуми. Те намират подслон и в мазето, откъдето си проправят път към всяко кътче от дома ни. Затова се старайте да поддържате всяко кътче от дома си чисто.

Редовното почистване на шкафове, изхвърлянето на застояла храна и почистването с прахосмукачка в ъглите и под леглото определено ще държат настрана паяците. Можете да откриете паяците или техните яйца между голям брой книги или списания. Оглеждайте се внимателно.

Трикове

Мента

Ментата отблъсква паяците заради силния си аромат. Пригответе разтвор с мента и впръсквайте редовно по ъглите в къщата ви. Може да направите разтвора със следните съставки:

3 чаши вода

1 чаена лъжица препарат за съдове

1 супена лъжица етерично масло от мент

Друг вариант за употребата на мента е да направите топчета от памук и да ги оставите да се накиснат в етеричното масло. След това ги поставете до вратите или прозорците. Дори и под леглото, защото паяците се укриват и там. Така освен че ще ги отблъснете, домът ви ще се освежи и ще ухае приятно.

Оцет

Ако някой от семейството ви има нетърпимост към етеричното масло от мента, заменете го с оцет. Ароматът няма да е толкова приятен, но ефектът е също толкова добър. Просто смесете половин литър бял оцет и толкова вода в пулверизатор и впръсквайте около прозорците, вратите и ъглите. Така паяците няма да се доближават до дома ви, стига и вие да можете да издържите на този аромат.

Паяците предпочитат градския живот

Кестени

Кестените отблъскват паяците, може в двора да засадите такова дърво или пък ако ви предстои смяна на вратите или дограмата – да изберете такива от кестенов материал. Друг начин е чрез екстракт от конски кестен – действа на принципа като етеричното масло от мента. Поставяйте по няколко капки от него по вратите и отворите и паяците ще избягат далеч от дома ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес